Kiribati erkent nu eveneens de Volksrepubliek

Taiwan is op korte tijd twee bondgenoten verloren want na de Salomon eilanden erkent nu ook het eiland uit de Stille Oceaan Kiribati de Volksrepubliek als enige vertegenwoordiger van China. Er resten Taiwan nu nog 15 landen waarbij Vaticaanstad die het eiland erkennen.

Ligging in de Stille Oceaan (Wikipedia)

Na de Salomon-eilanden heeft nu ook het eiland Kiribati uit de Stille Oceaan de Volksrepubliek erkend als de enige legitieme vertegenwoordiger van China. Het land bestaat uit 3 eilandengroepen met in totaal 110.000 inwoners. Het verbreekt onmiddellijk de betrekkingen met Taiwan, dat nog erkend wordt door amper 15 landen. Sinds Tsai Ing-wen aan het hoofd kwam te staan van het eiland verloor het al 7 bondgenoten. De Financial Times merkt hierbij nog op dat het nieuw gekozen parlement van Tuvalu, een ander eiland in de Stille Oceaan dat diplomatieke banden aanhoudt met Taiwan, zijn Taiwanvriendelijke eerste minister heeft vervangen wat mogelijks de voorbode kan zijn van een verandering in buitenlandse politiek.

De Taiwanese minister van Buitenlandse zaken Joseph Wu beweert dat de Chinese regering aan Kiribati een toelage beloofde voor de aankoop van verschillende vliegtuigen en commerciële veerboten om het over de streep te halen. Wu onthulde dat president Taneti Mamau dit aanTaiwan ook gevraagd had, maar dat Taiwan het niet zag zitten. Volgens Taiwan zou Beijing in het geval van de Salomoneilanden een ontwikkelingsfonds van een kiesdistrict gesubsidieerd hebben. Normaal is de Chinese hulp in de vorm van leningen en investeringen in infrastructuur.

PresidentTaneti Mamau

Volgens Taiwanese bronnen is China gehaast omdat het hoopte op een doorbraak voor de Nationale feestdag die valt op 1 oktober en waarop de Volksrepubliek zijn 70 jaar viert. De twee betrokken eilanden die de afgelopen week overliepen, zijn de grootste eilanden in het gebied. Er resten Taiwan in de Stille Oceaan nog als bondgenoten Tuvalu, Nauru, Palau en de Marshall eilanden. Volgens de Global Times willen ook
Palau and Nauru met Tiawan breken. Verwacht wordt dat het afbreken van de recente banden tijdens de januari campagne voor het ‘presidentschap’ van Taiwan zal uitgespeeld worden door presidente Tsai’s tegenstander Han Kuo-yu.

Bronnen: Financial Times, The Guardian, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Kiribati erkent nu eveneens de Volksrepubliek

  1. President van Nauru had miljoenen gekregen van Taiwan volgens het Panama leak. Ik vraag of het wel nodig is zoveel geld uit te geven aan paar idioten landen die verder met Taiwan blijven. Om zulke landen over te halen kost behoorlijk veel geld. Geloof me maar straks moeten overige landen smeken om China te erkennen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *