iTrends: ‘China derde meest competitieve digitale economie’

China bekleedt wereldwijd de derde plaats voor zijn digitale economie. De vouwbare smartphones komen snel op en de markt voor videospellen herpakt zich. Een ziekenhuis te Shanghai gebruikt de digimunt via een speciale kaart en Shanghai wordt een robothub. Ericsson dreigt met Zweden te verlaten. China Telecom start een pilot met kwantum versleutelde oproepen. Zowel Alibaba als Baidu zoeken nieuwe financieringsbronnen.

China stond volgens een rapport van de Academie voor sociale Wetenschappen op de derde plaats voor wat zijn digitale economie betreft en dit na de VS en Singapore. Daarna volgen Zuid-Korea, het VK, Finland, Zweden, Australië en Nederland. De VS blijft voor het vierde jaar leider, maar de kloof tussen China en de VS vermindert. Bij de steden komen Bejing en Shanghai op de 8-ste en 12-de plaats. De eerste vijf zijn New York, Boston, Londen, Singapore en Tokyo. De Chinese digitale economie in 2019 groeide met 14,7%. Qua regio’s staat de regio rond de Jangtse het sterkst. De digitale economie groeide er de voorbije 5 jaar telkens met 20%.

Vouwbare smartphones komen op

Verwacht wordt dat het wereldwijd aantal verstuurde vouwbare smartphones in 2020 3,1 miljoen stuks bedroeg. Volgens een rapport van Display Supply Chain Consultants domineert Samsung vorig jaar de markt met 88%  marktaandeel. In China bracht  Huawei de vouwbare MateX uit en ook Vivo en Oppo werken aan modellen die dit jaar op de markt komen. Royole uit Shenzhen lanceerde een tweede model.  Dit jaar zullen naar verwachting 11 miljoen vouwbare smartphones de wereld worden in gestuurd en tegen 2025 100 miljoen stuks. Daarmee is de vouwbare smartphone het snelst groeiend marktsegment. Ze zijn echter sterk afhankelijk van de display producenten zoals BOE Technology.

Markt videospellen groeit sterk  

Na twee jaar slappe groei is de Chinese markt van videospellen in 2020 met 20% gestegen tot 278 miljard yuan, aldus het jaarlijks rapport van de sector. Op de buitenlandse markten werd 15 miljard $ omgezet, een verhoging met één derde. Ook de markt van de mobiele spellen zit in de lift met 18% groei tot 158 miljard yuan in 2019  en 155 miljard yuan voor de eerste drie kwartalen in 2020. China telt nu 280.000 ondernemingen in de sector. china org

Digimunt in ziekenhuis 

Het personeel van het Tongren ziekenhuis te Shanghai betaalt in de kantine met een kaart die werkt met de digitale Chinese munt. De kaart bevat een minischerm met het verbruik en het saldo. De betaling geschiedt door een licht contact met de terminal. Het ziekenhuis zal de betalingsmethode ook aanwenden voor de consultaties, behandelingen, onderzoeken en het parkeren. De kaart kan zij die minder vertrouwd zijn met elektronisch betalen over de digitale sloot helpen. Peoples Daily

Shanghai robot hub

De robotindustrie van Shanghai realiseert één derde van de Chinese robots, aldus Han Dadong van de Shanghai Economy and Information Commission aan de Securities Times. China is met één derde van de wereld robotmarkt ‘s werelds grootste. Bij de leidende bedrijven behoort STEP Electric Corporation en SIASUN. Begin december lanceerde Shanghai-Fanuc Robotics de bouw van de derde fase van een nieuwe fabriek waarin 1,58 miljard yuan wordt geïnvesteerd voor een oppervlakte van 28 ha. Cloudminds heeft een reeks dienstenrobots gemaakt die ingezet werden tijdens de pandemie voor preventie, patrouilleren, reinigen en desinfectie. Pudong heeft een robot vallei en  industriepark opgezet in Zhangjiang en Jinqiao die 3,9 km² en 5,5 km² groot zijn. Pudong hoopt tegen 2023 een robotproductie van 50 miljard yuan te bereiken.

Ericsson dreigt Zweden te verlaten  

CEO Borje Ekholm van Ericsson heeft naar minister van Handel Anna Hallberg een bericht verstuurd waarin hij dreigt dat Ericsson zich uit Zweden terug zou trekken indien het land het verbod op Huawei handhaaft. Anders is hij bang dat China tegen Ericsson sancties zou treffen, zo meldt het blad Dagens Nyheter. De Zweedse markt is te klein in vergelijking met de Chinese markt. Momenteel realiseert Ericsson één tiende van zijn omzet in China. diverse bronnen

China Telecom start pilot kwantum oproepen  

China Telecom is in de provincie Anhui gestart met een pilotproject dat kwantum versleutelde telefoongesprekken aanbiedt. Daarvoor is een speciale SIM-kaart nodig en een app op de smartphone. Zoals bekend kunnen deze gesprekken niet afgeluisterd worden of de verbinding valt uit. China Telecom zal de kwantum versleuteling eerst aanbieden aan gebruikers voor wie veiligheid voorop staat. Het gaat om een samenwerking met QuantumCTek Group. gizmochina.

Money, Money

* Zoekmachine Baidu heeft CLSA en Goldman uitgekozen voor een tweede beursgang in Hongkong die 3,5 miljard $ zou kunnen ophalen. Het zou dit nog het eerste semester willen realiseren. Nog deze week besliste de beurs van New York om Chinese telecombedrijven van de beurs te weren en Baidu neemt dus ook zijn voorzorgen nadat andere  Chinese bedrijven al een tweede beursgang in Hongkong hebben gerealiseerd. Bloomberg

*Alibaba wil deze maand voor 5 miljard $ obligaties uitschrijven en als dit  een succes wordt 8 miljard. Alibaba beschikte eind september over 44 miljard cash. Vorige maand kondigde de groep aan het volume van het teruglopen van eigen aandelen te verhogen van $ 6 miljard naar $ 10 miljard tot eind 2022. Alibaba telt 757 miljard gebruikers terwijl concurrent Pinduoduo er al 731 miljoen heeft.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *