Jaarlijkse driedaagse conferentie over de economie

Maandag 9 december start in het Jingxi hotel te Beijing de jaarlijkse economische conferentie waar de economische politiek voor het komende jaar bepaald wordt. Voorspeld wordt dat het groeidoel rond 6% zal liggen, dat de schuld van 2,8% tot 3% zou worden verhoogd en speciale aandacht zou gaan naar de schulden van de lokale besturen.

Jingxi hotel

Elk jaar wordt begin december de Central Economic Work Conference gehouden die de economische politiek vastlegt voor het komende jaar. Zoals elk jaar gebeurt dit in het Jingxi hotel dat door het leger gerund wordt op 3 km van het centrum. Een toerist kan er niet binnenstappen en de veiligheidsvoorwaarden zijn scherp. Bij de deelnemers aan de conferentie behoren naast Xi Jinping, premier Li Keqiang en vicepremier Liu He ook topverantwoordelijken uit financiën, economische planners en provinciegouverneurs. Daarnaast zijn er nog topfunctionarissen van de twee parlementaire vergaderingen, de Hoogste Gerechtshof, staatsondernemingen, financiële instellingen en het leger. Theoretisch wordt de conferentie bijgewoond door de 204 leden van het CPC Centraal Comité, de 167 plaatsvervangers en nog een selecte lijst met genodigden.

Op de dagorde staat de richting van de economische politiek volgend jaar. Na de bijeenkomst volgen zowel specifieke instructies voor de ministeries als voor de provinciale en lokale besturen. De concrete einddoelen maakt premier Li Keqiang bekend in zijn regeringsrapport op 5 maart. 2020 is het laatste jaar van het dertiende vijfjarenplan. Er moet volgend jaar minstens een groei van 5,8% gehaald worden opdat China zijn doelstelling uit 2010 – een verdubbeling van het bnp tegen 2020 – zou halen. Door het handelsconflict met de VS geraken de groeicijfers echter onder druk. Algemeen wordt gedacht dat voor volgend jaar een groei van 6% beoogd wordt. Dit zou bereikt worden door fiscale expansie door toelstaan dat het tekort op de begroting van 2,8% dit jaar toeneemt tot 3%. Een lossere monetaire politiek volgt op de tweede plaats. De ondergeschikte besturen zouden voor 3.000 miljard obligaties mogen uitschrijven in plaats van 2.150 miljard dit jaar.

Onderzoeker Zhang Yansheng bij de de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft echter gewaarschuwd dat de schuldgraad de voorbije 10 jaar al met 114% is gestegen. De lokale besturen hebben echter te maken met dalende inkomsten uit het verpachten van grond en 3000 miljard minder inkomsten door een hervorming van het belastingssysteem in 2019. Financiële stabiliteit wordt ook een onderwerp omdat kredietfalen en bankstress gerapporteerd worden. De vergadering zal echter gedomineerd worden door de vraag hoe te antwoorden op de economische schade die de handelsoorlog met de VS aanricht. Tussen de twee landen wordt verder gepraat en naar verluidt zou president Trump de voor 15 december aangekondigde nieuwe heffingen toch niet toepassen.

SCMP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *