Jack Ma bereidt opvolging voor

Alibaba stichter Jack Ma die al in 2013 opstapte als CEO van zijn groep is van plan om binnen 12 maanden zijn voorzitterschap over te dragen aan Daniel Zhang. De 54 jarige Jack Ma is van plan zijn tijd te gaan besteden aan filantropie en vooral zijn oude liefde onderwijs.

Jack Ma (l) & Daniel Zhang (r)

Jack Ma werd in 1964 te Hangzhou geboren uit een familie van muzikale vertellers. Hij mislukte twee maal in het ingangsexamen voor hoger onderwijs en werd leraar Engels. Jack startte in 1999 Alibaba als een B2B-markt en dit met 60.000 dollar van 18 medestichters. Hij kreeg steun van Softbank. Ondertussen is zijn groep uitgegroeid op vele domeinen maar levert de dominante e-commerce (85% van de omzet) dagelijks 55 miljoen pakketten af. Alibaba is nu 420 miljard dollar waard en telt 86.000 personeelsleden. Het grote onderscheid met Amazon vindt Ma dat op zijn platform 10 miljoen bedrijven actief zijn. Het persoonlijk vermogen van Jack Ma wordt door de Bloomberg Billionaires Index op 40 miljard dollar geraamd.

In tegenstelling tot vele andere Aziatische miljardairs (bv. Li Ka-shing) die op late leeftijd op pensioen gaan en de zaak overdragen aan hun zoon, wil Jack Ma het anders aanpakken. De stichter heeft al in 2013 de functie van CEO overgedragen aan Daniel Zhang en wil binnen één jaar hetzelfde doen met zijn functie van voorzitterschap waarvoor hij hem het geschiktst vindt.

Wie is Daniel Zhang?

Zhang studeerde financiën aan de Shanghai University of Finance and Economics. Voor hij in 2007 bij Alibaba kwam, was hij de financiële hoofdverantwoordelijke bij games bedrijf Shanda Interactive Entertainment. Hij fungeerde ook als senior manager bij PwC afdeling audit- en zakelijk advies. In 2007 werd hij de hoofdverantwoordelijke financiën bij Taobao. Daarna viel het voorzitterschap van Tmall.com hem ten deel en hij volgde Jonathan Lu op als CEO. Jack Ma zei over hem dat hij het vertrouwen geniet van het gehele management en dat niemand beter is dan hij om Alibaba te leiden. Momenteel werkt Zhang de nieuwe strategie voor de kleinhandel uit en hij zal ook de uitbreiding in het buitenland voortzetten. Hij gelooft dat voor de bakstenen winkels wel een toekomst is weggelegd, maar wel na het upgraden van hun model door digitalisering. Zhang is ook al voorzitter van logistieke partner Cainiao .

Filantropie

Sinds hij al opstapte als CEO vliegt Jack Ma jaarlijks 40% van het jaar rond als een ‘evangelist’ van de globalisering, vrije handel en technische vooruitgang. Zo vliegt hij meer dan 800 uren per jaar want hij is een graag geziene gast als spreker op diverse buitenlandse fora. Dit zal wellicht niet veel verminderen. Naar eigen zeggen wil hij echter meer tijd besteden aan filantropische projecten en meer bepaald – als voormalig leraar – aan het onderwijs. Hij zou in het voetspoor van Bill Gates een eigen stichting voorbereiden. Hij ziet filantropie als een brug tussen het verdeelde oosten en westen.

Bronnen: FT, SCMP

Zie ook hoe Jack Ma de toekomst zag bij de start.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *