JD.com wordt eerste verdeler met drone netwerk

Webwinkel JD.com heeft met de provincie Shaanxi een akkoord afgesloten voor de uitbouw van een logistieke basis waarbij drones binnen een straal van 300 km pakketten kunnen alleveren. Het netwerk zou 10.000 banen leveren en tegen 2020 operationeel zijn.

Tot nu toe beschikte webwinkel JD.com over kleine drones die het experimenteel inzette in Beijing, te Xian hoofdstad van Shaanxi en ook in de thuisbasis van CEO Liu Qiangdong Suqian (Jiangsu). Andere logistieke giganten als Amazon en DHL doen eveneens testen op kleine schaal en op korte afstand. Met het akkoord tussen JD.com en de provincie Shaanxi vindt duidelijk een schaalvergroting plaats. Een vliegbasis zal uitgebouwd worden voor middelgrote en grote drones die goederen van meerdere tonnen kunnen leveren binnen een straal van 300 km. De gebruikte drones zullen tien maal groter zijn dan die tot nu toe in Beijing gebruikt werden.

De bedoeling is vooral de vervoerskosten te drukken in afgelegen of bergachtige gebieden. In een eerste fase zullen de pakketten naar de verdeelcentra van de steden en gemeenten worden gebracht. Nadien zullen de drones die naar de dorpen brengen waar ze verdeeld zullen worden aan de klanten. Shaanxi is de provincie waar de oude zijderoute vertrok. De provincie ontwikkelt zich naar een groot logistiek centrum voor het noordwestelijk deel van China. Het nieuw netwerk zou werk verschaffen aan 10.000 personen. Gehoopt wordt dat na afwerking in 2020 het netwerk een omzet haalt van 100 miljard yuan.
JD.com en de provincie Shaanxi zullen zowel samenwerken om een logistiek drone-platform op te zetten, een dito engineering centrum, een slimme logistieke database, een nationaal platform voor vliegen op lage hoogte, de aanbodketen van Shaanxi ‘s landbouwproducten als voor een slimme logistieke stad.
Bronnen: China Daily, ecns.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *