Jimmy Lai in Hongkong tot 14 maanden gevangenisstraf veroordeeld

Over de veroordeling van Jimmy Lai door het gerecht in Hongkong heeft de VS een mening verkondigd. Beijing verwerpt de Amerikaanse inmenging in Chinese rechtspraak.

Een rechtbank in Hongkong heeft mediamagnaat Jimmy Lai Chee-ying vorige week veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf wegens illegale bijeenkomsten in 2019. Eerder deze maand werd Lai al veroordeeld voor het organiseren van en deelnemen aan een niet-toegestane bijeenkomst op 18 augustus 2019, en pleitte hij schuldig aan deelname aan een andere illegale bijeenkomst op 31 augustus 2019. De ‘bijeenkomsten’ waar het over gaat waren demonstraties die urenlang de stad in hun greep hielden en zijn uitgedraaid op hevige rellen en dat was ook de bedoeling van Lai die samen met anderen de megafoon hanteerde om de activisten op te zwepen en te dirigeren.

foto Parker Zheng / China Daily

‘maatschappelijke schade’

De rechters in Hongkong hebben verklaard dat ze bij het vonnis rekening hielden ‘met de schade die Lai de bevolking van Hongkong heeft toegebracht’. De overweging van ‘maatschappelijke schade’ weegt over het algemeen zwaar door in de hedendaagse rechtspraak in Hongkong, net zoals overigens in de rest van China.

‘nationale veiligheid en rechtsgang in het gedrang’

Tegen Lai lopen er nog meer aanklachten voor latere acties, betreffende overtredingen van de nationale veiligheidswet die in juni 2020 is aangenomen. De miljardair-activist wordt ervan beschuldigd dat hij daarna nog acties van samenwerking met buitenlandse regeringen of machten heeft ontplooid die de nationale veiligheid in gevaar brengen. De mediamagnaat heeft onder andere aan politici gevraagd sancties in de stellen en wetten aan te nemen tegen China en zijn speciale Administratieve Regio Hongkong. Verder heeft hij een reeks van handelingen verricht die de rechtsgang kunnen verstoren. Lai heeft een (mislukte) poging georganiseerd om collega activist Andy Li te laten ontsnappen uit Hongkong, zodat hij buiten het bereik van de justitie daar zou zijn. De zaak rond deze kwesties werd op 15 juni geschorst voor de rechtbank van West Kowloon en Lai heeft geen borgtocht aangevraagd in de zaak, meldden de Hongkongse media vrijdag.

ondernemer-activist

Jimmy Lai is een succesvolle ondernemer, onder andere in kleding en media. Het (miljarden)fortuin dat hij heeft verworven met zijn zakelijke activiteiten zet hij al een aantal jaren in voor vijandige acties tegen de regering van Hongkong en de nationale regering. De door hem opgerichte krant Apple Daily publiceert louter negatieve artikelen over Beijing en de lokale regering van Hongkong. Lai is een van de belangrijkste financiers van de massale zelfbenoemde prodemocratische beweging en van separatistische groepen. Hij heeft tijdens de maanden van demonstraties en acties in 2019-2020 (die vaak met geweld en vernielzucht werden gevoerd) regelmatig contact gehad met de regering Trump. Van Lai is de uitspraak dat Donald Trump ‘de enige’ was die Hongkong kon ‘redden’. Lai pleitte schuldig wat betreft deelname aan verboden bijeenkomsten en heeft zelf niet geprobeerd op borgtocht vrij te komen. De verklaring hiervoor is misschien dat Jimmy Lai openlijk en uit volle overtuiging rebelleert tegen elke samenwerking tussen de overheid van Hongkong en de nationale overheid in het kader van ‘een land, twee systemen’.

tegengestelde visies

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vond het gepast over dit proces een officiële mening te verkondigen. Hij noemde de zaak ‘politiek gemotiveerd’. Volgens China is zijn standpunt een voorbeeld van de Koude Oorlogsmentaliteit die veel westerse politici tegenwoordig vertonen. China ziet het zo: de sociale onrust in Hongkong heeft de afgelopen jaren voor de lokale bevolking zware nadelen gehad en de economie van Hongkong ondermijnd. Politici zoals Blinken negeren illegale activiteiten (en zelfs bloedvergieten) van de relschoppers in Hongkong. Volgens de lokale en nationale regeringen wil de overgrote meerderheid van de mensen in Speciale Administratieve Regio dat hier een eind aan komt.

Bronnen: China Daily, thestandard.com.hk (Hongkongse krant), Global Times, Wikipedia, Morning Star (links Brits dagblad)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *