Jingdong bereidt beursgang voor van $ 1,5 miljard

Het tweede Chinese e-commercebedrijf Jingdong bereidt een beursgang voor in de VS waar het $ 1,5 miljard wil ophalen. Dit zou de grootste aanvraag voor een beursnotering zijn door een Chinees internetbedrijf, maar concurrent Alibaba heeft een gelijkaardig voornemen.
jingdongml2Jingdong vroeger bekend als 360buy, werd in 1998 gesticht. Vorig jaar overtrof het zakencijfer 100 miljard yuan en daarmee staat Jingdong tweede in e-commerce na Alibaba. Stichter en CEO Richard Liu bezit 46 percent aandeel, de Saoedische prins Alwaleed’s heeft 5 percent en Tiger Global Management LLC 22 percent. Naar eigen zeggen telt Jingdong meer dan 38 miljoen actieve gebruikers. Tijdens de eerste 9 maanden van 2013 voltooide het 211 miljoen bestellingen en knoopte terug aan met 60 miljoen winst na twee jaren met verlies. China staat overigens op het punt om de VS te overtreffen wat het volume in e-commerce betreft.
Het bedrijf zegt geld nodig te hebben om grondrechten te verwerven, nieuwe opslagruimtes  en meer verdelingsstations te bouwen. Momenteel bezit het 82 opslagplaatsen en 1453 verdeelstations. Dit is wel een verschil met Alibaba dat voor de verdeling afhankelijk is van externe logistiek, zij het dat Jack Ma op dit vlak aan verandering werkt. Volgens Asian Venture Capital Journal verwierf JD.com de voorbije twee jaar al voor $ 1,7 miljard aan privefinanciering. Hetzelfde blad meldt dat Chinese bedrijven vorig jaar in de VS voor $ 907 miljoen ophaalden, vijf maal het bedrag uit 2012. .
Nu wil Jingdong concurrent Alibaba voor zijn in het ophalen van geld via de beurs en verwacht wordt dat dit $ 1,5 miljard zou kunnen opleveren. Er dook recentelijk wel een juridisch probleem op nadat een VS-rechter de 4 Chinese takken van de grootste revisorenkantoren schorste omdat ze informatie zouden achterhouden. Jingdong wordt gecontroleerd door een van de vier, namelijk door PricewaterhouseCoopers uit Shanghai. De revisorenkantoren zullen in beroep gaan en argumenteren dat de Chinese wet verbiedt auditdocumenten door te spelen. Hongkong wordt vermeld als alternatief. De beursgang zelf wordt voorbereid door de Bank of America Merrill Lynch en UBS. Toch is nu al duidelijk dat zelfs al rijft Jingdong meer dan 1 miljard binnen, dat Alibaba het tienvoudige kan halen.
Bronnen: SCMP, ce.cn

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar