Klimaat op weg naar Kopenhagen

Omdat het klimaat straks op de agenda staat op de conferentie van Kopenhagen belichten we enkele pdf-publicaties over energie, duurzame ontwikkeling en het klimaat.
Junfeng Li heeft voor de UNDP  een ‘Mitigation Country Study – China’, een rapport over de strijd tegen klimaatverandering in China, gemaakt, dat de toestand weergeeft in het land qua energieverbruik en het aanwenden van duurzame energie. Het telt 35 pagina’s. lees meer
Oberheitmann, Andreas and Eva Sternfeld belichten in het recentste nummer van ‘China Aktuell’ (in het Engels ‘Current Chinese Affairs’) de Chinese politiek terzake en dit in het licht van het Kyotoproces.
Climate Change in China – The Development of China’s Climate Policy and Its Integration into a New International Post-Kyoto Climate Regime, jg 38, 3, 135-164  lees meer
Zoals iedereen weet, zal China nog lang afhankelijk zijn van steenkool als primaire energiebron. Het ‘Internationaal Energie Agentschap’ heeft een vrij volledige studie gemaakt over alle facetten die verband houden met schonere steenkool in China. Meer uitleg over ‘Cleaner coal in China’ staat op pagina:
http://www.iea.org/publications/free_new_Desc.asp?PUBS_ID=2089
Iets bescheidener van opzet is de studie van Wuyuan Peng in opdracht voor het ‘Stanford Program on Energy and Sustainable Development’: ‘The Evolution of China’s Coal Institutions’. De auteur argumenteert dat een structureel conflict ingebakken zit tussen enerzijds de steenkoolmijnen die grotendeels afhangen van de provincies en de prijzen van de steenkool bepalen volgens de markt, en anderzijds de elektriciteitsmaatschappijen die net als het transport meestal in handen zijn van de staat, die ook de elektriciteitsprijzen bepaalt.
http://aparc.stanford.edu/publications/evolution_of_chinas_coal_institutions_the/
De Internationale Klimaatgroep geeft van haar kant China een goed rapport in haar 36 pagina’s tellende studie China’s Clean Revolution uit 2008:
http://www.theclimategroup.org/assets/resources/Chinas_Clean_Revolution.pdf
Nauwelijks een jaar later is de vooruitgang op het terrein zo snel dat een updaterapport noodzakelijk blijkt:
http://www.theclimategroup.org/assets/resources/Chinas_Clean_Revolution_II.PDF
Ten slotte bestaat het ‘China Greentech Report 2009′, dat 164 pagina’s lang is. Een zevental domeinen wordt behandeld: schonere conventionele energie, hernieuwbare energie, elektriciteitsinfrastructuur, groene gebouwen, schoner transport, schonere industrie en zuiver water. Het overzichtsrapport bevindt zich op
http://www.china-greentech.com/report
Zie ook een CCTV-videofragment

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *