China leidt in waterverwarming op zonne-energie thuis

Eén op 10 Chinese gezinnen heeft thuis waterverwarming op basis van zonne-energie. China produceert twee keer zoveel waterverwarmers op basis van zonne-energie als Europa en vier keer zoveel als de Verenigde Staten.
solheatHet is een frequent zicht in China: de buisachtige installaties boven de Chinese daken die zorgen voor waterverwarming door het zonlicht. De toestellen behoren tot de snelstgroeiende toepassingen van zonnetechnologie, want 86 % van alle tuigen met zonnetechnologie in China bestaat uit waterverwarmers. Volgens het ‘China GreenTech Report’ heeft het land ’s werelds grootste hoeveelheid dergelijke waterverwarmers, namelijk bij 30 miljoen gezinnen en met 125 miljoen m². Vooral in de provincie Yunnan met zijn zonneschijn over het gehele jaar is het gebruik sterk verspreid. Bijna alle residentiële gebouwen in de stad of op het platteland zijn er mee uitgerust. Andere steden maken de installaties verplichtend voor nieuwe gebouwen met 12 verdiepingen of minder: Shenzhens speciale zone, Nanjing, Zhengzhou, Xiamen en Shijiazhuang. Een installatie kost 2000 yuan, terwijl een gasverwarmer 1800 yuan kost en een elektrische maar 500 yuan. De zon is echter gratis, terwijl gas 1,7 yuan kost per m³ en een eenheid Kwu 0,44 yuan. Dus een duidelijk kostvoordeel bij gebruik. Er zijn een drietal types, waarbij de buisvormige collectoren 88 % van de markt uitmaken. De efficiëntie bij het opvangen van de zon bedraagt 36 à 40 %.
De markt is wel sterk versplinterd, met meer dan 5000 producenten. Vooral Shandong is een belangrijke productiebasis met 387 fabrikanten. Van de 30 leidende producenten met meer dan 10 miljoen yuan zijn er 10 gevestigd in de provincie, waaronder enkele van de grootsten, namelijk Himin Solar Energy Group, Shandong Sangle Solar Energy en Linuo Paradigma Solar Energy. In Dezhou zou 90 % van de gezinnen de toestellen hebben. Een andere provincie die aansluit, is Jiangsu. Nu wordt ook al geëxporteerd en de grootsten zijn Jiangsu Sunrain New Energy Group, Shandong Linuo Solar Energy Group en Beijing Tsinghua Solar. In 2007 genereerden Chinese firma’s voor 470 miljoen $ verkoop. Zo’n 95 % van de patenten in de sector is Chinees.
Bron: Asia Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *