Laat pijplijnincident begin zijn van vredesdynamiek, niet van escalatie

De Chinese krant Global Times reageert in een editoriaal op de gaslekken van de Nord Stream pijplijnen. Wie haalt voordeel uit het incident? Wordt dit aanleiding voor verdere rampzalige escalatie? Of is er toch hoop dat een voorzichtige tegenbeweging op gang komt? Dit editoriaal is geen officiële Chinese reactie, maar geeft wel een goede aanwijzing.

Foto commons.wikimedia.org Disclaimer

Alles wijst op sabotage. Door de lekken is de hoop op Russische gasleveringen via Nord Stream deze winter nu totaal vervlogen. En de al ingewikkelde relatie tussen Rusland en het Westen wordt nog een stuk moeilijker.

Algemeen wordt aangenomen dat er een verband is met het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Maar niemand heeft de verantwoordelijkheid opgenomen. Er wordt volop gespeculeerd zonder bewijzen. Het eerste resultaat is het verder toenemen van de spanning en het wederzijds wantrouwen tussen de grootmachten.

Internationaal onderzoek nodig

De aanval op internationale infrastructuur moet streng veroordeeld worden. Zowel de Europese Unie als Rusland vragen een onderzoek. Door de plaats van het incident zijn het Denemarken, Zweden en Duitsland die een onderzoek zullen starten. Maar het incident is zo belangrijk dat er een internationaal onderzoeksteam van een internationale instelling moet komen. Het incident mag geen Rashomon fenomeen worden ( een gebeurtenis waarvan de verschillende partijen een totaal verschillende en tegengestelde beschrijving geven)

Europa nog meer economisch geschaad

Vast staat dat het incident een zware slag toebrengt aan de samenwerking tussen Europa en Rusland op energiegebied. EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell heeft het vernietigen van Europese energie-infrastructuur absoluut ontoelaatbaar genoemd. Door de lekkende pijplijnen zullen de energieprijzen opnieuw volatiel worden. Europa gaat na een zomer van onvrede een koude winter tegemoet. Een golf van faillissementen en recessie staan voor de deur.

Incident ‘in niemands belang’?

Volgens staatssecretaris Blinken van de VS is sabotage van de pijplijn ‘in niemands belang’. Maar hoe komt het dat er telkens opnieuw incidenten ‘in niemands belang’ gebeuren?

Nord Stream 2 is een win-win project tussen Rusland en de EU. Maar de VS heeft er zich sinds het begin met hand en tand tegen verzet. Er zijn talrijke verbale dreigingen geweest en een aantal sanctieronden. De VS zegden dat ze niet zouden opgeven vooraleer Nord Stream 2 gestopt was.

Na de uitbraak van het conflict tussen Rusland en Oekraïne lag Nord Stream 2 al op apengaaien onder druk van het hegemonisme, geopolitieke berekening en veiligheidsdilemma’s. Door de sabotage nu krijgt het project de doodsteek.

Er is een onzichtbare hand bezig de banden tussen Rusland en Europa door te knippen, met politieke bedoelingen. Eenmaal dat gebeurt zal alleen confrontatie overblijven, en het leven van talrijke gewone Europese burgers wordt er het grootste slachtoffer van.

Incidenten om toenadering te verhinderen

Het incident toont opnieuw aan dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne gevolgen heeft die verder gaan dan het militaire aspect; het gaat ook om energie, economie, voedsel en zelfs het gevecht om de publieke opinie.

In april was er een kans dat de partijen zouden onderhandelen. Dat werd onmogelijk gemaakt door het Boetsja incident ( een vermeende massamoord op burgers, waar het Westen en Rusland diametraal tegenovergestelde versies van geven). Nu is er het pijplijnincident dat verder de mogelijkheden voor een politiek compromis inperkt.

Het ergste is dat niemand weet of het volgende Boetsja- of pijplijnincident niet al gepland wordt, met alle negatieve gevolgen voor Europa en zelfs de wereld.

Hoop op uiteindelijk compromis

Vandaag zouden alle partijen moeten samenwerken om zo snel mogelijk een veiligheidsnet te weven dat kan dienen om een onderhandelde oplossing voor het conflict te bereiken. Positief is de uitspraak van de Russische viceminister van buitenlandse betrekkingen Groesjko dat Rusland bereid is in te gaan op een eventueel EU-verzoek om gezamenlijk het pijplijnincident te onderzoeken.

Een gezamenlijk onderzoek is slechts een beperkte samenwerking, maar het kan een olijftak zijn, een doorbreken van de spiraal van confrontatie.

Hopelijk zal de sabotage van Nord Stream meer mensen aanzetten om te ijveren voor vrede, zodat het incident een positief effect krijgt eerder dan een lont te zijn voor escalatie.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Laat pijplijnincident begin zijn van vredesdynamiek, niet van escalatie

  1. Het incident mag geen Rashomon fenomeen worden ( een gebeurtenis waarvan de verschillende partijen een totaal verschillende en tegengestelde beschrijving geven). Sorry verschillende onderzoeken en getuigen komen nu eenmaal met verschillende conclusies. Anders hebben we hetzelfde Iraq WMD onderzoek.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *