Landbouwkrediet Tibet

Landbouwkrediet Tibet helpt de boeren daar flink. De Agricultural Bank of China, al 20 jaar in Tibet actief, werkt met 511 financiële instellingen waarvan 378 coöperatieven en zou de kredietwaardigheid van al 95 % van de Tibetaanse gezinnen in kaart hebben gebracht. Momenteel hebben ze voor 15 miljard leningen aan de boeren verschaft en de niet terugbetaalde leningen bedragen nauwelijks 0,49 %.

bankbedpaard

Bankbedienden gaan de boer op


De China Daily brengt de volgende human interest story: Jamba Norbu leeft in het kanton Lhunzub op 60 km van Lhasa en heeft een gezin van 7 leden. Hij bezit 32 are grond en negen stuks vee. Het gezinsinkomen komt grotendeels van het verbouwen van gerst en tarwe. Hij heeft in 2011 bij de Agricultural Bank of China 30.000 yuan geleend om machines te kopen. Sindsdien is zijn jaarinkomen met 20 % toegenomen tot 60.000 yuan per jaar. Nadat hij zijn vorige lening had afbetaald, wil hij nu 200.000 yuan lenen om nog 15 koeien te kopen en samen met 3 andere arme gezinnen een veebedrijf te beginnen. Hij hoopt het geld op twee jaar tijd te recupereren door melk te verkopen en door het fokken van kalveren. De regering voorziet per koe voor 1000 yuan subsidie aan veevoeder.
Sinds 2003 heeft de Agricultural Bank of China die de vierde grootste uitlener is, een systeem ingevoerd van  lening zonder onderpand, toegekend op grond van de goede naam van de lener. Daartoe bezoeken de bankbedienden de gezinnen en doen een eenvoudig onderzoek naar hun situatie en perspectieven. Met de hulp van het dorpshoofd en het gemeentebestuur stelt de bank een rating op over de kredietwaardigheid van het gezin. Twaalf jaar na de introductie zou er voor 95% van de gezinnen in Tibet een kredietwaardigheidskaart bestaan. De gezinnen met een lage kredietwaardigheid mogen maximaal 20.000 yuan lenen, die in de hoogste categorie van kredietwaardigheid kunnen tot 200.000 yuan lenen. Vaak wordt niet meer dan 1000 yuan geleend. Eind juni had de bank voor 15 miljard van dit soort leningen uitstaan en de  niet terugbetaalde leningen bedroegen nauwelijks 0,49 % daarvan. Niet weinig bewoners kunnen met het krediet van de Agricultural Bank of China hun inkomen verhogen.
Vorig jaar ging het gemiddeld inkomen in het kanton Lhunzhub met 1700 yuan de hoogte in tot 6000 yuan. Chauffeur Solang Norbu verdiende banktent4000 yuan per maand en via het systeem van ‘character loans’ leende hij 150.000 yuan bij de Agricultural Bank. Met 19 andere gezinnen begon hij in 2012 een coöperatie die 220 Tibetaanse kippen kweekte. De eieren van die soort zouden extra voedzaam zijn en worden verkocht voor 3 yuan (voor een gewoon ei betaal je in Beijing 0,8 yuan). De coöperatie maakte vorig jaar 30.000 netto winst en twee derden van de lening is al terugbetaald. Nu hoopt Solang Norbu 200.000 yuan te lenen om een broedmachine voor 2200 eieren te kopen. Zo zal hij het aantal kippen fors vergroten. Voor  de eieren van de Tibetaanse kippen hoopt hij in steden zoals Beijing een markt te vinden.
De 511 financiële instellingen van de Agricultural Bank maken 78% van de bankinstellingen in de regio uit. De afdelingen zijn aanwezig in alle steden en kantons en in 61 % van de gemeenten. Daarnaast hebben ook de China Construction Bank en de China Minsheng Banking afdelingen opgezet in Tibet. Met de hulp van de Bankcommissie werd in maart 2012 de privébank Bank of Tibet  opgericht. Eind juni hadden de Tibetaanse financiële instellingen voor 191 miljard yuan aan leningen uitstaan, terwijl dit maar 37 miljard bedroeg in 2003. Van het totaal aan leningen gaan 28 miljard naar kleine- en micro-ondernemingen.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *