Lentefeest bron van plezier en familiale cohesie

Vandaag is de eerste werkdag na het Lentefeest, het ‘Chinese Nieuwjaar’. De terugkeer naar de woon- en werkplek is net afgelopen of nog heel even bezig. Bedrijven en instellingen maken de balans op van het feest.

Honderden miljoenen Chinezen hebben enorme aantallen kilometers gereisd om bij hun familie te zijn.

Op weg

LentefeestHet aantal mensen dat voor de auto kiest neemt hand over hand toe. Vergeleken met vorig jaar is het aantal ongelukken gedaald en er zijn ook minder verkeersslachtoffers. Dat meldt het ministerie van Verkeer, echter zonder daar cijfers van te geven. Een spectaculair verschijnsel was de gigantische file in de haven van Haikou, de hoofdstad van Hainan in de Zuid-Chinese Zee. Die provincie is een populaire vakantiebestemming vanwege haar tropische klimaat en de zuivere lucht. Een dichte mist hinderde de ferrydiensten. Honderdduizend passagiers en tienduizend auto’s waren na het Lentefeest urenlang gestrand in de haven. Intussen is het probleem opgelost.

Sociaal

Volgens de statistieken van Tencent zijn er 229,7 miljard whatsappjes verstuurd via WeChat. Miljarden gelukwensen en een ongelofelijke massa foto’s en video’s van familiefeesten en nieuwjaarsevenementen zijn gedeeld op het populairste sociale medium van het land. Hongbao, rode envelopjes met geld, die Chinezen traditioneel met het feest aan elkaar geven worden nu meestal digitaal verstuurd. Elk jaar neemt dat aantal toe. Op die manier sparen mensen een reis uit. In totaal 768 miljoen gebruikers hebben met WeChat hongbao gestuurd of ontvangen. Jongeren (en meer en meer ouderen) zijn verslingerd aan de mobiele games van de socialemedia-app. Na of onder het eten en de reünie grijpen ze naar hun smartphone. Het record was naar het schijnt 28 miljoen spelers per uur.

Toerisme

Tijdens het Lentefeest kende het binnen- en buitenlandse toerisme een groei van 12,6% en miljardenwinsten. Dat meldt de nationale dienst voor toerisme, de China National Tourism Administration (CNTA). Chinezen maakten bijna 400 miljoen reisjes. Chinezen die zich een buitenlandse reis konden permitteren gingen meestal naar buurlanden in Zuidoost-Azië. Dat doen ze minder vaak in groep: bijna de helft van de trips was zelfstandig georganiseerd.

Cultuur

LentefeestDe provincies Guangdong, Sichuan en Hunan waren de toeristische topbestemmingen in het binnenland. Wanneer mensen hun familie of oorspronkelijke thuis bezoeken combineren ze dat steeds meer met een toeristische activiteit. Dat laatste zorgt ervoor dat traditionele Chinese feesten en gebruiken tijdens het Lentefeest niet gauw ten onder zullen gaan aan het moderniseringsgewoel.

Zij zullen doorgaan

Xinhua bracht ook hulde aan werknemers in bepaalde sectoren die hebben doorgewerkt. Bepaalde openbare diensten moesten immers doorgaan, hoe belangrijk het familiefeest voor alle Chinezen ook is. Zorgverleners, ordehandhavers, coördinatoren van het verkeer en de brandweer bleven bijvoorbeeld op post.
South China Morning Post, Quartz, Xinhua, sixthtone.com
video toerisme binnenland http://www.xinhuanet.com/english/2018-02/22/c_136990460.htm
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar