Leung Chun-ying: nieuwe leider Hong Kong

Een kiescollege van 1193 personen heeft zondagvoormiddag Leung Chun-yin tijdens de  eerste stemronde gekozen om Hong Kong in de toekomst te leiden. Daarmee wordt hij Hong Kongs derde leider sedert 1997. Wie is Leung?
Leung kreeg 689 stemmen achter zich, terwijl zijn voornaamste rivaal Henry Tang Ying er 285 had en de Pan-demokraat Albert Ho 76. Daarmee wordt Leung eind juni de opvolger van Donald Tsang die Hong Kong bestuurde sinds 2005 en niet meer herverkiesbaar was na twee ambtstermijnen.Tsang was op zijn beurt de opvolger van Tung Chee Hwa die Hong Kong onmiddelijk leidde na de machtsoverdracht aan de Volksrepubliek in 1997.
Leungs vader was politieman en hij studeerde als landmeter af in 1974 aan de Hong Kong Polytechnic University. Daarna trok hij in 1977 naar Bristol Polytechnic (nu de Universiteit van West of England) om zich te vervolmaken in vastgoed. Teruggekeerd in Hong Kong vervoegde hij Jones Lang Wootton waarvan hij al op 30-jarige leeftijd voorzitter was van de afdeling Hong Kong. Hij verdiende toen al één miljoen € per jaar. Op 31 jaar maakte hij al deel uit van de door Beijing ingestelde  werkgroep die de grondwet van Hong Kong na 1997 zou voorbereiden. In 1993 stichtte hij zijn eigen bedrijf in landmeting dat later zou samengaan met een firma uit Singapore. In 1995 en 96 was hij de voorzitter van de landmeters te Hong Kong. Hij adviseerde ook de steden Shenzhen, Tianjin en Shanghai inzake grondhervormingen en adviseert eveneens de provincie Hebei. Leung is een lid van het permanent bureau van de Chinese Consultatieve Commissie en was tevens voorzitter van het One Country Two Systems Research Institute. Zijn laatste functie was deze van Convenor van de Executive council in Hong Kong. Straks mag hij deze dus gaan leiden. Leung is onder meer een voorstander van de bouw van meer sociale woningen voor bescheiden inkomens. Dat is wel nodig want gedurende de laatste 6 jaren schoten de woningprijzen almaar de hoogte in. Hij wil ook meer geld voor de spoorwegen én voor groene auto’s.
Tijdens de verkiezing waren er buiten het gebouw protesten van voorstanders van meer directe democratie, in plaats van het huidig systeem van kiesmannen. De opposanten vinden dat de strijd zich afspeelt binnen het pro-China establishment waar zij weinig mee te maken hebben. Door de Universiteit van Hong Kong werd zelfs een schijnverkiezing georganiseerd waarbij 220.000 personen konden stemmen en 85.000 dit ook deden; Leung en Tang haalden daarin 17.8% en 16.3% van de stemmen. 55 % stemde blanco uit protest. Leung is echter aanvaardbaar zowel voor het zakenleven als voor Beijing. Als Hong Kong niet snel de uitdagingen waarvoor het staat kan pareren, dreigt het gemarginaliseerd te worden in de snelle modernisering diede Chinese megasteden meemaken. Dit jaar zou de groei maar tussen 1 à 2 % bedragen.  Leung is echter  intelligent en hij beschikt over voldoende steun om deze uitdagingen op een passende wijze aan te gaan.
Bronnen: Wikipedia, SCMP, wantchinatimes
Voor samenstelling 1200-leden kiescollege zie Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Leung Chun-ying: nieuwe leider Hong Kong

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *