Levenslang voor Kweichow Moutai-topman

Voormalig voorzitter van sterke drankenproducent Kweichow Moutai Yuan Renguo werd door het Hof van Guiyang tot levenslang veroordeeld omdat hij van 1994 tot met 2018 voor meer dan 112 miljoen yuan onrechtmatig heeft verworven. Afgelopen week werden ook de twee overblijvende stichters van Hainan Airlines Group opgepakt.

Yuan Renguo

Opnieuw een zakelijke ‘olifant’ in de corruptiestrijd veroordeeld en niet de minste. Yuan Renguo stond twintig jaar aan het hoofd van de prestigieuze likeurgroep Kweichow Moutai. Dit is het grootste drankenbedrijf ter wereld en het meest waardevolle niet technologische bedrijf van China. Sinds 2011 wordt het op de beurs van Shanghai genoteerd. waar het 2100 miljard yuan waard. is Tijdens het eerste semester steeg de omzet met 11% tot 49.0987 miljard yuan en groeide de winst met 9% tot 24.654 miljard yuan.

Voormalig voorzitter Yuan Renguo werd donderdag door het Intermediate People’s Court of Guiyang veroordeeld tot levenslang, voor het leven uit zijn burgerrechten ontzet en zijn eigendommen werden aangeslagen. Zijn eigendom en de vruchten van smeergeld aan Yuan zullen volgens de wet worden gerecupereerd en overgedragen aan de schatkist. Yuan had op ernstige wijze de politieke discipline geschonden en gebruikte zijn positie en macht voor politiek en financieel gewin, zo heette het al in mei 2019. Ondertussen werd hij uit de CPC gezet en ontheven uit openbare functies.  Het Hof te Guiyang oordeelde dat hij van 1994 tot 2018 zijn positie als algemeen manager en voorzitter van de groep misbruikte om anderen aan distributierechten voor de sterke drank te helpen waarvoor hij in totaal 112 miljoen yuan opstreek. Ondertussen werd bekend dat ook tegen voormalig justitieminister Fu Zhenghua,  een onderzoek loopt tegen inbreuken op de discipline.

HNA

De politie heeft gisteren de 2 overblijvende stichters van Hainan Ailines Group (HNA) opgepakt. Het failliete consortium dat nu door de staat gecontroleerd wordt, deelde mee dat voormalige voorzitter Chen Feng en CEO Adam Tan in hechtenis genomen werden zonder verdere details te verstrekken. Verschillende miljarden fondsen zouden zijn misbruikt, zo werd in februari al bekend. .

Uitvoerend voorzitter van de groep Gu Gang verklaarde op 18 september dat de gesprekken over de herstructurering van de schuld in de laatste rechte lijn zitten. De voorgestelde herstructurering splitst het conglomeraat in vier entiteiten met nieuwe aandeelhouders voor zowel luchtvaart, vliegvelden, financiën en de commerciële sector.; De luchtvaartgroep Hainan Airlines zal een strategische investering ontvangen van Liaoning Fangda Group Industrial.

Global Times, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *