Li komt weer op bezoek naar Europa

Premier Li Keqiang komt komende week naar Duitsland, Rusland, Italië waar hij ook het FAO-hoofdkwartier zal bezoeken. Hij zal zijn tweede bezoek aan Europa dit jaar te Milaan afsluiten waar hij zal deelnemen aan de tiende Asia-Europe Meeting op 16 en 17 oktober.

hamburgsumm

Li zal tweejaarlijkse “Hamburg Summit” toespreken


Sinds Li Keqiang premier werd bezocht hij al Duitsland waar hij samen met kanselier Merkel de raadpleging tussen de beide regeringen zal voorzitten. Verwacht wordt dat er een leidraad tot samenwerking uitkomt die aanvaard zal worden door beide partijen. De focus van hun strategisch partnerschap ligt op samenwerking en vooral op het vlak van innovatie. Er zal ook een reeks samenwerkingsakkoorden worden ondertekend tussen beide regeringen. In Hamburg zal Li deelnemen aan de tweejaarlijkse China-hoogmis “Hamburg Summit” . In Hamburg zijn 500 Chinese bedrijven gevestigd en 30 % van de havencontainers komen van of gaan naar China.  Duitsland is China’s meest belangrijke samenwerkingspartner in Europa. President Xi Jinping bezocht het land in maart en dit werd vier maanden later gevolgd door een reis van Merkel in China.
Na Duitsland gaat Li’s reis naar Rusland waar hij de 19-de lkgeuvistvergadering tussen de premiers van beide landen zal bijwonen evenals een forum over innovatie. Meer dan 30 overeenkomsten op het vlak van financiën, energie en hoge snelheidslijnen zullen worden afgesloten. Ook met Rusland staat de barometer van de betrekkingen op mooi weer. President Xi ontmoette zijn Russische tegenhanger te Shanghai in mei waarin ze een nieuwe fase aankondigden in het alomvattend strategisch partnerschap.

Italië

In het derde land Italië zal Li zowel praten met premier Renzi als met president Napolitano. Italië is voor China vooral belangrijk wegens zijn strategische ligging in Zuid Europa waar het land al goede betrekkingen heeft met Griekenland en Spanje. Hij zal ook voor de eerste keer het FAO-hoofdkwartier bezoeken. De Chinese ervaringen in voedselzekerheid en het terugdringen van de armoede gelden als een belangrijke bijdrage wereldwijd. Li besluit zijn Europese rondreis te Milaan waar hij zal deelnemen aan de tiende ASEM top die de Europese en de Aziatische landen bijeenbrengt. Li zal proberen de Chinese ideeën voor te stellen over zowel de Economische zijderoute als de maritieme zijderoute van de 21-ste eeuw. Premier Renzi heeft deze al bestempeld als goede mogelijkheden om de oost west verbindingen op cultureel en politiek vlak aan te halen.

Naar verluidt zal de Chinese staatsgroep Bright Food die al Weetabix controleert, een meerderheidsparticipatie nemen in de groep Saloy die het olijfoliemerk Filippo Berio vervaardigt. Volgens de Fondazione Italia-Cina waren eind 2021 tweehonderd Italiaanse KMO’s geheel of gedeeltelijk in Chinese handen. Bij de groten opende Huawei een onderzoekscentrum in Milaan  en kocht State Grid 35% van elektriciteits- en gasverdeler CDP Reti.
Bron: China Daily, Financial Times

Voor eerdere bezoeken/artikels, gelieve te klikken op de tags

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *