Protestbeweging Hongkong luwt en wil dialoog (upd)

Terwijl de protestbeweging in Hongkong luwde tot enkele honderden deelnemers op een drietal plaatsen, wordt een poging tot dialoog tussen protestbeweging en bestuur opgestart. Het op elkaar afstemmen van de voorafgaande voorwaarden is gelukt: de vergadering zou vrijdag plaats vinden

umbrella

Paraplu was het wapen en symbool van de protestbeweging


De afgelopen week zag Hongkong zijn grootste protestbeweging ooit. Tienduizenden studenten en anderen blokkeerden strategische punten in de stad. De politie zette op een bepaald moment traangas in naar eigen zeggen om gewonden te vermijden. Vrijdag werd de sfeer in de wijk Mong Kok heus grimmig. Er braken schermutselingen uit tussen voor- en tegenstanders van de Occupy Central beweging. De politie arresteerde 37 personen waarbij ook personen met connecties in de Triaden, een Chinese onderwereldorganisatie. Er zijn leden van de protestbeweging die hebben beweerd dat de politie de bandieten ingehuurd zou hebben om hun beweging te vernietigen. De commissaris van politie verwerpt de aantijging als absurd en totaal ongegrond. Bij de politie raakten in totaal 27 agenten gewond. Op 2 locaties van de protestbeweging vond de politie 25 messen van 12 inch en even veel paar handschoenen.
Chief Executive Leung vroeg vrijdag met aandrang dat tegen maandag op scholen weer les gegeven zou worden en dat de ambtenaren weer aan het werk zouden kunnen. Typisch voor de moeilijke dialoog: leiders van de protestbeweging antwoordden dat ze nooit de doorgang voor de ambtenaren onmogelijk gemaakt hadden. Door de acties van Occupy & Co was het nodig het verkeer om te leiden en honderden busritten te schrappen of om te leiden. Maandag waren in totaal nog 2,9 km weg niet vrij.

Nog honderden

lagereschlhgkg

Lagere scholen heropend na vakantieweek


Hoe het ook zij, het aantal betogers nam maandag af tot 50 personen bij Causeway Bay, 170 personen bij de regeringsgebouwen aan Admiralty waarvan 20 bij de kantoren van de Chief Executive (de regeringsambtenaren kunnen gewoon aan het werk) en in Mong Kok blijven zijn 100 personen aanwezig. Het openbaar vervoer werkt vrij normaal. De bezetting van de drietal overblijvende plaatsen veroorzaakten wel grote omleidingsfiles. Middelbare scholen waren gisteren weer open, de lagere scholen openen pas vandaag dinsdag. De kleuterklassen openen pas morgen de deur nadat vandaag in het lager onderwijs bleek dat een groot percentage te laat kwam wegens omleidingen. Naar analogie met de protestbeweging in ’89 richtte een kunstenaar een houten beeld op, volgens hem het ‘symbool van de democratie’.
Financial Secretary John Tsang Chun-wa gaf toe dat de bewindvoerders niet voorbereid waren op zo’n grote protestbeweging en dat hij er slapeloze nachten van had. Twee supporters van de protestbeweging riepen op de protesten te beëindigen: Anson Chan Fang On-sang en Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun. De pers in de rest van China fulmineerde al dagen unisono dat de protestbeweging illegaal is, chaos veroorzaakt  en dat geen maatschappij kan functioneren zonder het naleven van de wet. China Daily spreekt resoluut over een “tyrannie van de minderheid”.

 Vrijdag

Vertegenwoordigers van de Federation of Students spraken met Undersecretary for constitutional affairs Lau Kong-wah om een  dialoog op gang te krijgen. Hoewel de bestuurders open stonden voor de vertegenwoordigers, gingen ze eerst niet akkoord met de 3 voorafgaande voorwaarden die de studenten voorop stelden: dat de gesprekken gevoerd worden tijdens diverse sessies i.p.v. een, dat beide zijden gelijk zijn en dat het bestuur het resultaat van de toekomstige onderhandelingen moet uitvoeren. Na discussie werd toch overeenstemming bereikt om deze week een eerste sessie te houden op voet van gelijkheid. Beiden raakten het eens om de discussievergadering met Carrie Lam Cheng Yuet-ngor vrijdag te laten doorgaan, de plaats moet nog overeengekomen worden, beide kanten mogen 5 vertegenwoordigers sturen, pers is toegestaan het publiek niet.
Dinsdag was de stand van de actievoerders op de 3 plaatsen: Causeway Bay 31; Mong Kok 100 en Admiralty 200. De aandelen op de beurs van Hongkong die dinsdag met 0,5% stegen, veegden daarmee het verlies van de vorige beursdagen weg . Naast de negatieve weerslag op korte termijn voor toerisme en kleinhandel is de algemene verwachting dat op langere termijn Hongkongs positie als financieel centrum zo goed als ongeschonden blijft. Toch verwacht de Asian Development Bank dit jaar maar een economische groei met 2,5%, zowat een vol percent minder dan in een vorige raming.
Bron: SCMP, China Daily, FT
Zie ook video SCMP tegen protestbeweging

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *