Li sluit in Duitsland voor $ 18 miljard deals

Het bezoek van Li Keqiang aan Duitsland heeft een globale richtlijn van 52 pagina’s opgeleverd die 110 samenwerkingsakkoorden voor de volgende 5 tot 10 jaar consolideert. Daarnaast werden voor 18 $ miljard zakendeals gesloten zoals de aankoop van 70 A320 Airbussen.

lkqhamburgsumm

Premier Li op de Hamburg Summit


Li werd door president Gauck en kanselier Merkel in Berlijn ontvangen met militaire eer. Het bezoek kwam er op het ogenblik dat Duitse onderzoeksinstituten de Duitse groei voor volgend jaar naar beneden bijstellen tot 1,2 %. Betere economische betrekkingen kaderen in het opkrikken van deze groei. Voorzitter Mario Ohoven van het  Bundesverband mittelständische Wirtschaft-lobbygroep die duizenden KMO’s groepeert herinnerde dat in Duitsland elk gezin anderhalve auto gemiddeld bezit, terwijl dit in China maar 1 op 20 is. Li vroeg Duitsland de exportbeperkingen van hightech naar China op te heffen.
Bij de gesloten zakendeals tekenden Airbus SAS en China Aviation Supplies  een algemene overeenkomst om 70 A320 Airbussen te kopen en voorts een MOU om in Tianjin naast de bestaande assemblagelijn een afwerkings- en opleveringscentrum uit te bouwen.  Daimler zal meer kleinere auto’s bouwen en verder zijn er deals qua landbouw, auto’s, telecom, gezondheid en opvoeding. 110 lopende akkoorden werden samengevat in een richtlijn van brede omvang die 52 pagina’s beslaat.
Op de top in Hamburg waaraan 600 vertegenwoordigers uit China en Europa deelnamen toonde premier Li zich een ferm voorstander van de Europese integratie. Hij wil dat EU en China samenwerken om op wereldvlak een grotere rol te gaan spelen. Zowel de EU als China staan voor uitdagingen. Daarbij legde hij nogmaals het belang uit dat China hecht aan de hervormingen om zo een economische groei van 7,5 % te bereiken. Naast samenwerking voor een haalbaarheidsstudie over wederzijdse investeringen en samenwerking in innovatie wil hij ook de culturele banden en de dialoog tussen de volkeren versterken.
Ook EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz en Buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier loofden de samenwerking met China. Bij ondervraging over Hongkong zei Li dat Hongkong zijn speciaal systeem mag behouden en dat hij gelooft dat het lokaal bestuur de problemen aankan. Na zijn bezoek aan Duitsland is Li Keqiang al in Rusland aangekomen waar 50 overeenkomsten zullen ondertekend worden.

Bronnen: china daily, deutsche welle, handelsblatt

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *