Lijst met uitvoerbeperkingen werd geactualiseerd (upd)

Voor de eerste keer sinds 2008 heeft China zijn lijst van exportbeperkingen geactualiseerd. 23 innovatieterreinen werden aan de lijst toegevoegd zoals drones, lasers, AI… Ook een aantal technologieën werd van de lijst afgehaald.

Ook de Tiktok algoritmen vallen onder de beperkingen

In juni heeft de VS de regelgeving strenger gemaakt voor de uitvoer van technologieën die gebruikt kunnen worden voor militaire en burgerlijke doeleinden. Wellicht niet toevallig heeft China zijn lijst met uitvoerbeperkingen nu geactualiseerd met moderne technologieën. In totaal werden 23 domeinen toegevoegd en dit gaat van drones, lasers, ruimtematerialen, over 3D printen tot versleuteling en grootschalig high-speed windtunnelontwerp. ‘Met de snelle ontwikkeling van wetenschap en technologie was het nodig de lijst te actualiseren in lijn met de internationale praktijken’, aldus het ministerie. Het merkt op dat dit de eerste actualisatie is sinds 2008. Chinese bedrijven die wensen uit te voeren, moeten eerst toestemming vragen aan de provinciale overheid vooraleer besprekingen met de buitenlandse klanten gevoerd worden om de technologie over te dragen. Wanneer eenmaal de transferovereenkomst is afgesloten, kunnen de bedrijven de exportvergunning aanvragen.

Ook de details van 21 andere technologieën die beperkt of verboden zijn, werden herzien: dit gaat van gewasveredeling, productie van chemische grondstoffen, productie van biologische pesticiden tot meting en controle van ruimtevaartuigen.

Onder biotech farmaceutische producten kunnen nieuwe beperkingen van kracht zijn voor de productie van vaccins. Onder informatieverwerking zijn de beperkingen uitgebreid tot van ‘tekst tot spraak’-tech en AI-producten zoals stemherkenning.

‘Vergelding’

Volgens Iris Pang hoofdeconomist voor ING Greater China zijn de herzieningen een vergelding voor de VS ban op technologische bedrijven. Vier technologieën werden eveneens van de lijst gehaald zoals microbiële meststoffen, cafeïne, vitamine B2 en vitamine fermentatie. Ook firewall software verdwijnt van de lijst. Volgens het ministerie voerde China vorig jaar ongeveer voor 32 miljard $ technologie uit en dat is ongeveer wat het aan technologie invoerde. In 2013 bedroeg die uitvoer maar de helft van de invoer.

Tiktok

Vermelden we nog dat volgens Nikkei ook ‘gepersonaliseerde inhoudsaanbevelingen op basis van data-analyse’ onder de AI-beperkingen vallen. Dit betekent aldus de WST, FT en de TIJD dat ook de transfer van de Tiktok algoritmen hieronder valt. Tiktok is succesrijk wegens haar gesofistikeerde algoritmen. Blijkbaar wil de Chinese overheid een stem in het kapittel van het Tiktok overnameverhaal. Voor de VS-overname die door de Global Times als ‘diefstal’ werd bestempeld, wordt dus een stokje gestoken. BuZa-Woordvoerder Zhao Lijian bestempelde de gedwongen verkoop zelfs als een ‘plundering’. Ook Peoples Daily heeft bevestigd dat de Tiktok deal de voorafgaande goedkeuring van China nodig heeft onder de nieuwe beperkingen. Hoewel Trump Tiktok nog maar 90 dagen bestaansrecht gegeven gegeven heeft in de VS, zou de overdracht van de waardevolle data vele maanden kunnen duren. De Bytedance eigenaar heeft zondag verklaard strikt de nieuwe exportregels te zullen opvolgen.

Bron: SCMP, Forbes, Technode, finance.yahoo.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *