Tibetsymposium: Xi wijst op belang van Tibet voor heel China

Xi Jinping heeft op een Tibetsymposium een opvallende oproep gedaan voor ‘de ontwikkeling van een modern socialistisch Tibet’. Aspecten die veel aandacht kregen waren de nationale veiligheid en stabiliteit in China, de verdediging aan de grenzen van Tibet en verder de welvaart, het milieu en de organisatie van de partij.

Tibetsymposium
Koolzaadvelden in Tibet (foto Xinhua / Zhang Rufeng)

Xi sprak voor een twee dagen durend ‘centraal symposium’ over het beleid in Tibet, afgelopen vrijdag en zaterdag , 28 en 29 augustus.

Symposia

Tot nog toe zijn er zeven van dergelijke centrale symposia over Tibet geweest. Voor het eerst kwam een dergelijke vergadering bijeen in 1980. Het vorige symposium dateert van 2015. Het is het belangrijkste forum over Tibet in China.

Belang

De Chinese president en partijleider sprak lovend over de vooruitgang die er op allerlei vlakken in de Autonome Regio Tibet is geboekt sinds het nieuwe beleid vanaf 2012. Aan extreme armoede is zo goed als een eind gemaakt en de regio scoort op alle economische vlakken onveranderlijk goed (zie statistieken CGTN). Volgens hem levert de regio een belangrijke bijdrage aan het hele werk van de partij en de staat.

Eenheid

Xi drong echter wel aan op hervormingen in het onderwijs en in het bestuur om de solidariteit tussen de bevolkingsgroepen en de eenheid met de rest van China te verstevigen. Dat wil zeggen: de strijd tegen separatisme opvoeren en de vaderlandsliefde in het onderwijs promoten. Ook moet ‘het Tibetaanse boeddhisme zich aanpassen aan de socialistische maatschappij en evolueren binnen de Chinese context’, aldus Xi Jinping.

Tibetsymposium
Ceremonie bij het begin van het ploegseizoen in de lente 2020 (foto Xinhua)

Veiligheid

Het is volgens de president nodig de landsgrenzen in Tibet te verstevigen, er een ‘ondoordringbaar schild’ van te maken. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi had een paar weken geleden ook al gezegd dat ‘de veiligheid en stabiliteit in Tibet van cruciaal belang zijn voor de algehele ontwikkeling van China’. Het bezoek was bijzonder voor een Chinees minister van Buitenlandse Zaken. Wang ging ook kijken aan de grens van China met India.

Context

Een groot deel van die grens ligt in Tibet. Onlangs waren er daar schermutselingen tussen Chinese en Indiase troepen. Ook de politieke zwaargewichten in de VS steunen al vele jaren lang Tibetaanse separatistische bewegingen. Tibet is een van de favoriete terreinen voor de koude oorlog die de VS tegen China wil voeren. In juli van dit jaar heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard dat de VS de visa zal beperken voor Chinese functionarissen die ‘mensenrechtenschendingen’ begaan en de diplomatieke toegang tot Tibet beperken.

Welvaart en ecologie

Nog accenten in Xi’s toespraak waren de noodzaak om de successen die zijn behaald bij de armoedebestrijding in Tibet te consolideren en de grote infrastructuurwerken en openbare voorzieningen te voltooien. Het grote voorbeeld hiervan is de spoorweg die Tibet met Sichuan verbindt. Ook ‘het natuurbehoud op het Qinghai-Tibet Plateau is van het grootste belang voor de overleving en de ontwikkeling van de Chinese natie’, volgens Xi die een lans brak voor de voortzetting van het wetenschappelijk onderzoek daar. De autonome regio bestaat voor 34,4 % uit natuurreservaten. De beboste oppervlakte is toegenomen tot 12,14% van het totale grondgebied van Tibet.

Solidariteit

Xi benadrukte verder het belang van de partijopbouw en de zorg voor het dagelijkse leven en de algemene ondersteuning van allen die voor de partij en de overheid in Tibet werken. De partij zal bovendien meer bijdragen aan het ‘Tibetbeleid’ in de provincies Sichuan, Yunnan, Gansu en Qinghai (waar ook vele Tibetanen wonen).

Tibetsymposium
Het Tibetsymposium (foto Xinhua)

Richtinggevend

Het officiële persagentschap Xinhua gaf het belang van het Tibetsymposium aan door de vermelding van de deelname eraan door leiders van het hoogste niveau, zoals premier Li Keqiang (die het symposium voorzat), Wang Yang, Li Zhanshu, Wang Huning, Zhao Leji en Han Zheng. De toespraak van Xi Jinping geeft voor de volgende jaren de richting aan voor het Tibetbeleid van de partij en de staat.

Xinhua, South China Morning Post, The Hindu, CGTN (Chinese staatstelevisie voor het buitenland), Global Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *