Liu He geeft beurzen weer vertrouwen

Vicepremier Liu He heeft woensdag de investeerders na twee catastrofale beursdagen te Hongkong beloofd dat de regering steunmaatregelen zou uitvaardigen. Woensdag en donderdag stegen de koersen van de Chinese aandelen zowat even veel als ze de twee dagen voordien gedaald waren.

Vicepremier Liu He beloofde steunmaatregelen

De Chinese aandelen die op de beurs van Hongkong genoteerd worden, daalden zowel maandag als dinsdag met zowat 10%, een achteruitgang die sinds tien jaar niet meer was gezien. De vooruitgang die de Chinese aandelen na de pandemie hadden opgebouwd, was verdwenen. De redenen voor de achteruitgang zijn meervoudig. In buurstad Shenzhen bedreigde de lockdown zowel fabrieken als de leveringsketens. Voorts waren sommigen bevreesd dat als China de VS-sancties tegen Rusland niet zou naleven, ook China door sancties zou getroffen worden. Ten derde heeft de beurs van New York de Chinese genoteerde bedrijven drie jaar gegeven om in orde te zijn met de VS-auditregels. Anders zouden ze van de beurs verwijderd worden als ze geen Amerikaanse audit toelaten.

JPMorgan Chase verlaagde overigens de rating van 28 Chinese internetaandelen, waaronder Alibaba, Tencent Holdings en Meituan tot ‘onderwogen’, en noemde ze ‘niet-belegbaar’ in de komende 6 tot 12 maanden en dit als gevolg van toenemende geopolitieke en macrorisico’s, aldus Bloomberg. Hoe dan ook vele Chinese aandelen daalden in Hongkong twee opeenvolgende dagen met zowat 10% per dag. De blue-chip Hang Seng-index daalde dinsdag met 5,7 %, het laagste niveau in 10 jaar en dit bracht de verliezen dit jaar op 21 %. De Tech Index zakte 8,1 %, na een daling van 11 % op maandag; Op 2 dagen werd volgens Bloomberg $ 1,5 biljoen aan waarde verloren

Steun

Vicepremier Liu He beloofde woensdag dat de regering de economie tijdens het eerste kwartaal zal stimuleren en maatregelen treffen die gunstig zijn voor de markt. Hij verklaarde dit na een vergadering van het ‘Financial Stability and Development Committee’ binnen de regering dat hij voorzit. Dit comité superviseert de financiële toezichthouders waaronder de Nationale Bank en de beurswaakhond CSRC. Om de economie tijdens het eerste kwartaal van het jaar 2022 nieuw leven in te blazen, verklaarde de vergadering dat het monetaire beleid proactief moet zijn en dat de nieuw toegevoegde leningen gematigd moeten blijven om de groei te ondersteunen. Tevens werd nog bekend dat de lijst met de geplande pilots van vastgoedbelasting voorlopig niet wordt uitgebreid omdat de huidige toestand ongunstig is .

Beursvloer Hongkong (Wikipedia)

De China Securities Regulatory Commission (CSRC) heeft van haar kant ook een duit in het zakje gedaan om na de beursafgang het vertrouwen in de kapitaalmarkt te herstellen. China zal immers beursgenoteerde bedrijven aanmoedigen om hun aandelen terug te kopen en geldbeheerders om in hun eigen fondsen te investeren en zal een investeerdersvriendelijk beleid aanbieden.

Gevolg

De gevolgen bleven niet uit. De Hang Seng index die dinsdag op een sinds 6 jaar niet meer gezien dieptepunt zat, steeg met 22% na de vergadering. De aandelen van Alibaba en Tencent schoten met 27% en 23% de hoogte in. De Hang Seng China Enterprises Index, die de in Hongkong genoteerde bedrijven op het vasteland volgt, is woensdag met 13% gestegen, de grootste winst sinds de wereldwijde financiële crisis.  De Shanghai Composite Index steeg donderdag met 3.48 % nadat hij maandag en dinsdag met 8% was gedaald. De Shenzhen Component Index nam toe met 2,7%. Ook de Nasdaq Golden Dragon China Index, steeg woensdag met 33%. Zij die speculeerden op het shorten van Chinese aandelen kregen in elk geval het nakijken. De economische fundamentals zijn immers goed en de leveringsketens functioneren alsnog normaal, aldus de Global Times. Volgens Bloomberg daalde de opbrengst van short selling te Hongkong van 20% maandag tot 6% van de totale verhandelingen woensdag.  

De minister van Financiën van Hongkong, Paul Chan, suggereerde dat indien de 270 bedreigde Chinese ondernemingen van de Amerikaanse beurs gebannen worden Hongkong zal profiteren van hun huiswaarts keren. Naar verluidt wordt echter tussen China en de VS een compromis uitgewerkt over de modaliteiten waarop de VS-audits op de Chinese bedrijven kunnen plaatsvinden. Een wet zou preciseren welke informatie niet in het buitenland openbaar mag worden gemaakt. Het gaat in totaal om bedrijven die een markt van $ 2 biljoen betekenen.

Bron SCMP, Global Times, Financial Times, Technode

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *