Liu Shiyu van de beursregelgever naar de coöperaties

Voorzitter Liu Shiyu van beursregelgever China Securities Regulatory Commission (CSRC) wordt vervangen door voorzitter Yi Huiman van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Liu Shiyu wordt de nieuwe partijsecretaris van de All-China Federation of Supply and Marketing Coöperatives die meer dan 20.000 coöperaties omvat met 3,47 miljoen personeelsleden.

De Chinese regering heeft vorig weekend twee belangrijke topbenoemingen doorgevoerd. De voorzitter van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Yi Huiman gaat de plaats van Liu Shiyu innemen die tot nu toe de voorzitter was van de beursregelgever China Securities Regulatory Commission. Liu wordt op zijn beurt partijsecretaris van de All-China Federation of Supply and Marketing Cooperatives (ACFSMC). Voorlopig heeft hij nog Wang Xia boven zich  maar deze gaat met pensioen in mei. Tijd dus waarin de als voorzichtig omschreven Liu zich vertrouwd kan maken met het terrein.

De lokale winkel van de coöperatie in Rizhao

De ACFSMC werd gesticht tijdens de jaren vijftig en coördineerde de productie en de verdeling van fruit, katoen, graan, boerderijdieren en zelfs honing. Voor de hervormingen waren de coöperaties gewoon essentiële instrumenten voor de lokale boeren gemeenschap. Na de hervormingen werd er minder in geïnvesteerd en werden ze wat oubollig. Zowel in 1995 als in 2010 werden al plannen gelanceerd om deze coops te moderniseren. De dekkingsgraad in de dorpen en gemeenten steeg weer van 56% in 2013 tot 95% in 2018. Eind 2014 telde de ACFSMC 20.050 lokale coöperaties, 19431 coöperatieve bedrijven en nog 312 instituten op diverse niveaus en dit met in totaal 3,47 miljoen personeelsleden.

Liu Shiyu

Liu wordt zo de topverantwoordelijke van het conglomeraat waarvan de omzet deze van de Alibaba Holding oversteeg en zelfs het dubbele bedraagt van Sinopec. Volgens de eigen website bedroeg deze omzet van de verkoop van zaden, kunstmest en pesticiden tot landbouwwerktuigen 5900 miljard yuan vorig jaar. Ook in logistiek, financiën, vastgoed en in e-commerce is ACFSMC actief. In 2017 daalde de beschikbare landbouwgrond voor het vierde jaar op rij. Het handelsconflict met de VS zet ook de landbouw meer onder druk. Wellicht wordt van Liu verwacht dat hij het wat oubollig overblijfsel uit de tijd van de planeconomie nieuw leven inblaast door een verdere modernisering, inschakeling in de markteconomie en door de integratie van online en offline handel. Liu heeft in 2014 nog gewerkt bij de Agricultural Bank of China en zijn kennis van de landbouweconomie is een voordeel in zijn nieuwe top baan.

Yi Huimian

Anderzijds is de verandering ook belangrijk voor de CSRC. Yi heeft zowat zijn gehele loopbaan doorgebracht als ICBC-bankier. Het bedrijfsleven staat voor de opdracht om de schuldenbom onschadelijk te maken. Van Yi wordt nog verwacht dat hij van de beursmarkt een kwalitatief hoogstaande plaats maakt voor het aantrekken van kapitaal. Yi is al sinds 2013 ICBC-voorzitter. Drie jaar later volgde hij nog 51 jarige leeftijd de pensioengerechtigde voorzitter Jiang Jianqing op. Hij heeft een pragmatisch imago maar hij had tot nu toe weinig ervaring in een regulerende rol.

Bron: Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *