Liu Yang eerste Chinese astronaute

Luchtmacht kolonel Liu Yang is de eerste Chinese astronaute in de ruimte. Samen met haar twee mannelijke collega’s zal ze gedurende 13 dagen in de ruimte cirkelen en een ruimtekoppeling realiseren met het ruimtestation. Ze beschikt over eigen toilet, bed en mag make up meedoen. Hun ruimtetuig de Shenzhou 9 werd zaterdagmiddag onze tijd de ruimte ingestuurd.

De hoofdmissie van het team is een manuele ruimtekoppeling realiseren met het ruimte lab en er wetenschappelijke experimenten doen. Kapitein van de missie is de 46-jarige veteraan Jing Haipeng die al deel uitmaakte van de Shenzhou-7 missie. Hij en Liu Yang zullen gedurende 10 dagen het ruimte lab betreden met experimenten. De derde astronaut luchtmacht majoor Liu Wang blijft in de Shenzhou 9 maar zal de ruimtekoppeling realiseren die hij al 1500 maal gesimuleerd heeft : dit is een zeer delicaat moment want de beide tuigen zoeven aan 10 km per seconde naast elkaar. Veel is in de Chinese media te doen over de eerste vrouwelijke astronaut.
Liu Yang is nu 33. Ze volgde les aan een pilotenschool en vervoegde de luchtmacht in 1997. Ze heeft al 1680 uren gevlogen en werd onder chef van een gevechtseenheid te Wuhan vooraleer ze in mei 2010 gerekruteerd werd om de astronaut-opleiding te volgen. Naar verluidt is ze koelbloedig want eenmaal moest ze een noodlanding maken nadat 16 vogels door haar machine gegrepen werden.   Zij is eveneens gehuwd, een voorkeur bij de keuze omdat deze vrouwen rijper en evenwichtiger heten te zijn. De vereisten gaan soms vrij in het detail: de dames mogen geen recente littekens hebben en bovendien geen penetrante lichaamsgeur afgeven. Pang Zhihao, onderzoeker bij de China Academy of Space Technology legt uit dat een litteken namelijk open zou kunnen springen en zou kunnen gaan bloeden. In een kleine en krappe ruimtemodule, zou lichaamsgeur bovendien kunnen intensiveren, wat de missie voor iedereen uiteraard zeer onaangenaam zou maken. Ondanks de krappe, 15 kubieke meter ruimte waarin de uitverkorene zich mag bewegen, zal de ruimte uitgevoerd zijn met een apart toilet en een geïsoleerde slaapkamer. Bovendien heeft de vrouwelijke astronaut een grotere watervoorraad beschikbaar om zich te mogen wassen dan haar mannelijke collega’s. Ze mag zelfs speciale make-up meenemen, op voorwaarde dat deze niet vervuilt.
Volgens de Chinese media is een van de hoofdtaken van de missie het uittesten van de recyclagemogelijkheden van de Tiangong 1. Dit houdt onder meer het omzetten in van zweet en adem tot water; het breken van water tot het verschaffen van zuurstof en de omvorming van urine tot water. Toch gaan de astronauten geen dergelijk gerecycleerd water drinken tijdens deze trip. Gezien dit de langste missie is totnogtoe zitten ze in een pak dat hen in vorm houdt in een gewichtloze omgeving. Ze zullen ook diverse medische toestellen testen of deze werken in een gewichtloze omgeving. Er is een speciaal systeem dat vervuiling uitfiltert en de hoeveelheid aangeeft van fijn stof. Ook gaan de astronauten een brandoefening simuleren.
De missie wekt hoge verwachtingen. Enkel vrijdag waren er op China Weibo meer dan 33 miljoen blogberichten. Terwijl China zich voorbereidt om hoge toppen te scheren, bereikte het onderzeetuig Jiaolong een diepterecord van 6000 meter onder de zeespiegel. Een volgende maal is het de bedoeling om 7000 meter onder de zee te bereiken.   Bron: Global Times, SCMP, wantchinatimes
Zie Fotoreeks
Kijk video ” crew meets the press”

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *