Lu Wei bekent schuldig te zijn aan corruptie

De voormalige flamboyante baas van Internet Lu Wei heeft op zijn proces te Ningbo schuld bekend voor het aannemen van 32 miljoen aan smeergeld in diverse posities tijdens zijn loopbaan.

Lu Wei bleekjes voor de rechtbank

Lu Wei werd bij het ontstaan van de Cyberspace Administration of China (CAC) in 2014 aangesteld om dit bestuur te leiden wat hij deed tot hij langs de kant geschoven werd in juni 2016. Bij zijn verschijning vrijdag voor de rechtbank te Ningbo gaf hij in plaats van een flamboyante eerder een bleke indruk. Het Intermediate People’s Court beschuldigde hem van op voordeel uit te zijn door profijt te zoeken voor anderen zoals in netwerkbeheer en promoties. In ruil daarvoor ontving hij direct of door een bemiddelings instantie smeergeld. Het hof detailleerde dat zijn misdaden zijn volledige loopbaan omspannen, te beginnen bij zijn lange carrière bij het persbureau Xinhua, het stadsbestuur van Beijing en de partijafdeling, de CAC en het Central Publicity Department.

Schuldig

Lu bekende schuld voor het aanvaarden van 32 miljoen yuan en toonde zich berouwvol voor het hof dat geen datum bepaalde voor de uitspraak. Lu die nu 58 is, werd vaak door de westerse media voorgesteld als het publiek gezicht van de Chinese internetcensuur. Op het hoogtepunt van zijn invloed werd hij zelfs door Time bij een van ’s werelds 100 meest invloedrijke personen gerekend. Vooral zijn ontmoeting op het kantoor van Mark Zuckerberg is bijgebleven. Hij werd in juni 2016 verwijderd en na het partijcongres officieel in verdenking gesteld. In februari volgde de uitstoting uit de CPC. Daarbij bestempelde de waakhond tegen corruptie hem als een schaamteloze tiran. Ook volgden aanvallen op zijn persoonlijk karakter tot en met marchanderen van seks voor macht.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *