Nieuw geopark open in Xinjiang

In het verlaten mijngebied Keketuohai heeft de AR Xinjiang haar eerste geopark geopend dat een bestemming voor duurzaam toerisme wil zijn. De door de UNESCO erkende zone die 2300 km² groot is, bevat een kanyon, een grote mijnkrater, meren, bergen en watervallen…

Het in mei door de UNESCO erkend geopark bevindt zich op een hoogte tussen 1072 en 3234 meter in de prefectuur Altay van de AR Xinjiang. Soms wordt het ook het Chinese Yosemite-park genoemd. Het geopark wordt voornamelijk gekarakteriseerd door een groot mijngebied en geologische resten van grote waarde. De bevolking is overwegend Kazak, het gebied telt 1400 plantentypes en kent ook veel wilde dieren zoals het sneeuw luipaard. Het stadje Keketuohai heeft heel wat huizen in Russische stijl en Fuyun beschikt over 168 items immaterieel erfgoed. De Botamaoyin rotsschilderijen zijn minstens 3000 jaar oud.

Op 10 oktober werd het park officieel geopend: er is zowel een centrum voor toeristen als een geopark museum. De toeristen kunnen het adembenemend zicht ervaren van de Irtysh grote kanyon, een grote mijnkrater, meren, bergen, een waterval, fossielen en rivieren. De erkenning als UNESCO-erfgoed is geldig gedurende vier jaar. Ondertussen zal de lokale overheid er alles aan doen om de bescherming van het gebied te verdiepen, ondersteunende infrastructuur aan te leggen en de lokale bevolking te helpen bij het organiseren van duurzaam toerisme. Ooit was Keketuohai een gevierd mijngebied van zeldzame aardmetalen. De mijnbouw werd in 2002 gestopt wegens uitgeput. Keketuohai was op weg een spookstad te worden.

Ondertussen hebben de regering en het lokaal bestuur 2 miljard yuan geïnvesteerd om het gebied te herstellen. In 2005 werd het al erkend als nationaal geopark. Nu is het een alomvattende natuurzone die geologisch onderzoek integreert met de popularisering van wetenschap en bezienswaardigheden en doorbrengen van vrije tijd. Vorig jaar bezochten 3 miljoen binnen- en buitenlandse toeristen het gebied, wat de helft meer was in vergelijking met het jaar voordien. Het gemiddeld jaarlijks netto inkomen van de bewoners en herders bedroeg vorig jaar 13.000 yuan een stijging met 10% meer. Onder partijsecretaris Sun Yujiang van het arrondissement Fuyun is van plan om het management en de diensten meer professioneel te maken zodat het een eerste klas geopark en toeristische attractie blijft.

Bron: China Daily, UNESCO

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *