Macron geïsoleerd over controle van investeringen door het buitenland

De nieuwe Franse president Macron die meer Europese controle wil op Chinese investeringen in de EU stond op de Europese Raad vrij geïsoleerd. Als troostprijs kreeg hij de toezegging dat de Raad later nog op het probleem van de buitenlandse investeringen in strategische sectoren zal terugkomen.

Frankrijk, Duitsland en Italië verwijten de Europese Unie dat ze ingestemd hebben met de overname van het Zwitserse Syngenta door het Chinese ChemChina. De Franse president Macron die tijdens de verkiezingsstrijd door M. Le Pen de sociale wind uit de zeilen werd genomen door haar bezoek aan de Franse Whirpool vestiging die naar Polen verhuist, redeneert als volgt: ‘ Als de Chinezen  zich vrij in onze beste ondernemingen kunnen inkopen zoals Peugeot Citroen of de Club Med waarom dan morgen in Accor niet? Volgens de Rhodiumgroep stegen de Chinese investeringen in de EU vorig jaar met 77% in vergelijking met 2015 terwijl de Europese investeringen in China voor het tweede jaar op rij achteruit gingen.
Op de Europese Raad drong de nieuwe president aan op een Europees mechanisme waarop buitenlandse investeringen in sleutelsectoren aan een controle zouden onderworpen worden. Hij hoopte kanselier Merkel op zijn hand te krijgen nadat Midea vorig jaar de Duitse robotproducent Kuka kocht.  De Duitse kanselier is echter voorzichtig omdat ook de Duitse investeringen in China misschien hetzelfde zouden kunnen ervaren.

Tegenwind

Macron ondervond vooreerst tegenstand vanuit Griekenland en Portugal die opmerkten door de EU verplicht geweest te zijn te privatiseren en zich gelukkig prijsden Chinese investeringen gevonden te hebben. Vorige week blokkeerde Griekenland nog een EU-resolutie die China bekritiseerde op het vlak van de mensenrechten. Het was de bedoeling deze verklaring in te dienen bij de Mensenrechtenraad in Genève.
Andere EU-landen zoals Tsjechië of de noordelijke en de Baltische landen zijn sterk gehecht aan de open markten. Mogelijk kreeg Macron ook weinig steun uit het Oost-Europa omdat deze landen vinden dat de strengere controle op gedetacheerde werkkrachten ingaat tegen hun belangen. Velen willen niet vergeleken worden met de Amerikaanse president Trump en staan er op dat van protectionisme geen sprake kan zijn en ook commissaris voor handel Malmström zit op deze lijn. Volgens de Franse pers wil Macron ook een oud Commissievoorstel reactiveren dat vindt dat onze overheidsmarkten slechts open kunnen staan als dit bij de tegenpartij landen ook het geval is.

Later

Op de Europese top zei Macron: ‘Ik ben voor vrijhandel, maar niet voor naïviteit’. Voormalig Nederlands commissaris Bolkestein vergeleek in het blad Politico de ideeën van Macron met ‘de instincten van Colbert die de minister van Financiën was onder Lodewijk 14’. Uiteindelijk staat in de slotverklaring dat de Europese Raad later zal terugkomen op het probleem. Naar verluidt zijn het de lidstaten die bevoegd zijn, maar zou het kunnen dat aan de Europese executieve gevraagd wordt algemene aanbevelingen op te stellen voor de ‘strategische sectoren’ wanneer het gaat om buitenlandse controlerende participaties.
Asia Times vermeldt echter dat de Handelscommissie van het Europees Parlement haar houding verstrakt heeft tegenover China: het gaat zowel over de erkenning als markteconomie, over dumping als over strengere voorwaarden voor een Europese deelname aan het Chinese ‘Belt&Road’ initiatief
Bronnen: Le Monde, France Soir, La Libre, Peoples Daily, Euractiv, Trouw, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *