Met medische AI griepaanvallen voorspellen

De Chinese markt voor geneeskundige artificiële intelligentie (AI)  bedraagt momenteel 21 miljard yuan en voor de toekomst wordt gerekend op een groei van 40% per jaar. Ping An Technology bouwt het Smart City Disease Prediction uit waarmee men al griepaanvallen kan voorspellen. Tencent plant 500 miljoen $ te investeren in dochtermaatschappij van Hillhouse Capital Cowell Health geheten.

Het lijkt er sterk op dat het gebruik van artificiele intelligentie voor geneeskundige doeleinden de proeffase achter zich laat. Volgens een rapport van Qianzhan Industry Research Institute bedroeg de markt van medische AI vorig jaar 21 miljard yuan, een groei met 54%. Voor de komende jaren wordt verwacht dat de sector met 40% blijft groeien. AI kan in China de onevenwichtige spreiding van medische middelen en het tekort aan medisch personeel helpen verbeteren.

Vooral de rol die AI kan spelen in het voorkomen van ziekten opent perspectieven. AI technologie kan immers potentiële ziekterisico’s opsporen  of de mogelijkheid van een uitbraak voorspellen. ‘Het actief voorspellen en de controle van de ziekte is belangrijk.  AI technologie biedt op dit vlak grote mogelijkheden’, aldus stichter en CEO van TPP Frank Hester uit het VK. Omdat AI-ziektevoorspelling gebaseerd is op data, beschikt China over een natuurlijk voordeel. Overigens verwachten analisten en experten dat met de snel ouder wordende bevolking de Chinese gezondheidsuitgaven de komende zeven jaar zullen verdubbelen van 3,2 biljoen yuan in 2013 tot 6,7 biljoen, aldus een raming door Deloitte.

Tencent

De mogelijkheden zijn internetgigant Tencent niet ontgaan. Hoewel het bedrijf uit Shenzhen in de wereld de grootste producent is van games en eigenaar is van de erg populaire chat app WeChat, toch spreidt Tencent de vleugels uit buiten de ontspanningssector. Voorzitter Martin Lau zei in september 2018 dat de roeping van Tencent er in ligt om een digitale assistent te worden in alle sectoren.

In de medische sector werd vorig jaar een joint venture opgezet tussen Tencent en Trusted Doctors om het grootste particuliere netwerk voor medische zorg in China uit te bouwen. Recenter heeft Tencent een AI programma dat dokters helpt bij het lezen van medische scans en bij het maken van prognoses voor ziekten. De internetgigant investeerde ook geld in de gezondheidszorg app WeDoctor en in het medisch platform uit Hangzhou DXY. Nu komt daar nog 500 miljoen $ investering bij in het netwerk van apotheken van Hillhouse Capital, de Aziatische financieringsfirma die 2,5 miljard $ waard zou zijn. Volgens The Information die het nieuws uitbracht, zou dit een soort kruisbestuiving zijn voor Hillhouse dat zelf al investeerde in Tencent en Baidu. De de dochtermaatschappij van Hillhouse Capital heet Cowell Health, is winstgevend en heeft al meer dan 1 miljard $ besteed aan het kopen van 60 exploitanten van apotheken met in totaal 10.000 winkels.

Ping An

Nog op medisch vlak laat verzekeraar Ping An zich evenmin onbetuigd in het voorspellen van ziekten, vooral deze die besmettelijk zijn zoals griep of gekoppeld aan levensstijlkeuzes zoals hartaandoeningen en diabetes. Momenteel helpt de AI-technologie van Ping An Technology de gezondheidsautoriteiten in Chongqing en Shenzhen om griepuitbraken te voorspellen. Dit Smart City Disease Prediction Project maakt gebruik van big data technologie om een diep intelligente ziektevoorspellingsmethode uit te werken zowel vanuit macro- als micro-perspectief. Om die ziektevoorspelling op te bouwen combineert het massale gegevens van een stedelijk platform, weergegevens, gegevens van de publieke opinie, plus bedrijfs- en expertise van lokale ziektepreventie bestrijding.  De voorspellingen bereiken 90 % nauwkeurigheid. Ping An Technology is van plan zijn voorspellingen voor de steden/regio’s uit te breiden naar het voorkomen van diabetes, chronische obstructieve longziektes en cardiovasculaire problemen.

Bronnen: asia.nikkei.com, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar