K3: Economie groeit met 6%

Gedurende het derde kwartaal is de Chinese economie met 6% gegroeid zodat de groei tijdens de eerste drie kwartalen 6,2% bereikte. De dienstensector groeide met 7 % tijdens de 3 kwartalen en het verbruik staat op 60 % van de economische groei. De handelsoorlog met de VS drukt het economisch klimaat.

Het National Bureau of Statistics maakte bekend dat de bnp-groei tijdens het derde kwartaal 6% bedraagt zodat de groei tijdens de eerste 3 kwartalen 6,2% bedroeg. Tijdens het eerste en tweede kwartaal lag de groei nog op 6,4% en 6,2%. Het jaardoel werd tussen 6 à 6,5% bepaald.

De verzwakking is grotendeels te wijten aan de tanende wereldconjunctuur die in de hand gewerkt wordt door de handelsoorlog die aangevoerd wordt de VS-president Trump.

Wanneer de sectoren worden geanalyseerd, steeg de dienstensector die 54% van het bnp vertegenwoordigt, met 7% tijdens de drie kwartalen. In de primaire sector bedroeg de vooruitgang 2,9% en de secundaire sector nam met 5,6% toe. Het verbruik was van januari tot september. verantwoordelijk voor 60% van de groei. In de secundaire sector steeg het maakwerk met 5,6% in september en de mijnbouw met 8,1%. De opleving in de industriële groei komt er na drie maanden achteruitgang. Ook de kleinhandel nam in september toe met 7,8%. Dezelfde maand daalde de invoer met 8,5%. De vaste investeringen stegen met 5,5%. Volgens de officiële statistieken schiep China tijdens de eerste 9 maanden 10 miljoen banen. Het aantal migranten steeg lichtjes tot 182,48  miljoen.

Wereld

De Chinese groeicijfers vallen op het ogenblik dat het IMF voorspelt dat de Chinese groei dit jaar 6,1% zal bedragen en 5,8% in 2020. De handelsoorlog met de VS is ondertussen aan de 15de maand toe. IMF voorzitter Kristalina Georgieva heeft gezegd dat de minideal die tussen de VS en China uitgewerkt wordt de schade kan beperken, maar onvoldoende is om terug naar echte groei te gaan.

China wil echter naar een uitgebreide deal als alle VS-heffingen geschrapt worden. De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin verklaarde dat als China de minideal (China koopt meer VS landbouwproducten en de verhoging van heffingen op 15/10 gaan niet door) niet bekrachtigt, de in december geplande verhoogde heffingen van kracht worden.

Overigens heeft het Trump bewind vandaag verklaard ook Europa vanaf morgen met heffingen te zullen treffen op voor 7.5 miljard $ goederen gaande van Airbus vliegtuigen tot whisky en Franse wijn. Tot volgende maand komen er geen heffingen op Europese auto’s. De Franse minister B. Lemaire zei voor een vergadering met de VS-vertegenwoordiger van Handel Lighthizer, dat China zou profiteren van het conflict tussen de VS en Europa. ”Is het dat wat we willen?’ vroeg hij;

Xinhua, FT, SCMP,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *