Meer energiebesparing nodig in de afkoeling

China vervaardigt het leeuwenaandeel van ’s werelds afkoelingsproducten. Toch gebruiken deze toestellen nog te veel energie. Om meer energiebesparing en groene producten te promoten is de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie klaar met een actieplan.

Wereldwijd worden meer dan 60% van de koelkasten en 80% van de airco’s thuis in China vervaardigd. Jaarlijks vervaardigt, verbruikt of exporteert het land voor een totaal van 800 miljard yuan alkoelingsproducten. Voorzitter Zou Ji van de Energy Foundation China merkt echter op dat deze grote markt eveneens energieverslindend is. De regering is al begonnen met kortingsprogramma’s zoals Energy Saving Subsidy en Green for Old in het leven te roepen om de gebruikers aan te moedigen te kiezen voor meer leefmilieuvriendelijke koelingsproducten.

Plan

De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft op 13 juni het Green Cooling Action Plan afgekondigd dat de doelstelling op korte en halflange termijn bepaalt. Het plan zal ook onderzoek & ontwikkeling in sleutel koeltechnologieën in de hand werken en de onschadelijke verwijdering en het hergebruik van koelmiddelen bevorderen. Verwacht wordt dat het plan tegen 2022 de energie-besparing minstens verbetert met 30%. Het marktaandeel van groene en efficiënte koelproducten zou tijdens dezelfde periode met 20% moeten stijgen. Verder is de bedoeling van het plan dat de energie-besparing in grote openbare gebouwen tegen 2030 stijgt met 30%; deze met 25% toeneemt voor de koelproducten en dat de groene producten groeien met 50%.

Volgens prof Jiang Yi aan Tsinghua University vertegenwoordigt de verbruikte elektriciteit door airco’s al 15% van het totale elektriciteitsverbruik. Tijdens de zomermaanden dragen ze in de grote en middelgrote steden zelfs bij tot 60 % van het elektriciteitsverbruik in de pieken. Hij vindt het nodig dat de regering de energiestandaarden verhoogt en de standaarden voor afkoelingsproducten herziet. Ondertussen hebben de Energy Foundation China en het Kigali Cooling Efficiency Program China vorig jaar een groot programma gelanceerd om het energieverbruik van residentiële en commerciële airco’s te verminderen. Daarbij focussen ze op het ontwikkelen van standaarden voor energiebesparing en dito labels in China tussen 2018 en 2020.

Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *