‘Meer geavanceerde uitvoer voorspelt groei’

Volgens een studie van Harvard University’s Growth Lab klom China drie plaatsen tot 16-de wereldwijd wat de verfijning van de uitvoer betreft. Het lab meent dat dit gunstig is voor toekomstige  groei, wat niet gezegd kan worden van India dat 43-ste staat.

Harvard University’s Growth Lab meet met een index de diversiteit en de sofisticering van de uitvoer evenals het volume van de landen. China klom in 2019 drie plaatsen en staat nu 16-de wereldwijd net voor Ierland. De VS staat op de elfde plaats maar de kloof met China halveerde de voorbije tien jaar met de helft. Niettegenstaande de handelsoorlog met de VS ging China er dus op vooruit. China realiseerde dit door meer uit te voeren naar andere regio’s, aldus onderzoekmanager Tim Cheston,. De gegevens  van de Covid19 -periode zijn nog niet beschikbaar, maar het kan best dat China verder vooruit gegaan is omdat de uitvoer ook verder steeg. Zoals uit vroegere cijfers blijkt voorspelt een hoge stand van geavanceerde uitvoer tegenover het bnp per hoofd een teken van toekomstige economisch expansie.

De studie gelooft dat dit de komende tien jaar minder het geval zal blijken met India dat ondanks de “Make in India” campagne op de 43-ste plaats staat in de top. Cheston stelt vast In de afgelopen jaren India te hebben zien dalen, en stagneren als het gaat om exportontwikkeling.  Hij gelooft dus dat China de komende 10 jaar sterker zal groeien dan India. Toch vindt hij dat vermits China boven sommige ontwikkelde landen prijkt in de ranglijst, dat het land voor grotere uitdagingen staat om de vooruitgang te handhaven. Na het absorberen van know-how uit andere landen, staat nu echte innovatie op het programma.

Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *