Meer inspanningen tegen armoede

Het Centraal comité van de Partij is voor twee dagen bijeen om een tienjarig programma voor armoedebestrijding op het platteland uit te werken.
De nog steeds breder wordende kloof tussen stad en platteland, tussen de verschillende regio’s en tussen rijken en armen in een streek vormen een krachtige motivatie tot actie. Bedoeling is dat alle armen tegen 2020 voldoende voedsel, kleding hebben, plus toegang tot verplicht onderwijs, basisgezondheidszorg en een woning.
Dit jaar spendeert China in totaal 27 miljard yuan aan armoedebestrijding, een jaarstijging met 21%. Om de armoede te bestrijden werden over de voorbije tien jaar in totaal 200 miljard gespendeerd. Tot 2020 zal men focussen op 14 specifieke armoedezones.
Men heeft aangekondigd dat de armoedegrens opnieuw opgetrokken wordt dit keer naar ongeveer 2300 yuan per jaar, zowat een dollar per dag. (Daarmee komt men dicht bij de armoedegrens van de Wereldbank,   1,25 dollar per dag). Volgens de huidige norm – zowat een halve dollar per dag- vallen nog 27 miljoen Chinezen onder de armoedegrens . Gerekend volgens diezelfde norm waren dat er bijna 94 miljoen tien jaar geleden. Door de nieuwe norm  stijgt het aantal armen opnieuw van 27 miljoen naar 128 miljoen. China Daily geeft als commentaar dat de vroegere armoedegrens die sinds 1990 regelmatig verhoogd werd alleen mensen betrof die onder het naakte levensminimum zaten. Zo waren volgens de statistieken slechts 2.8% van de Chinese boeren arm terwijl er in de VS 15% armen zijn. De nieuwe armoedegrens geeft meer mensen recht op bijstand. Vorige maand gaf de regbering ook al een witboek uit over armoede en armoedebestrijding.
De volledige tekst in het Engels van het witboek over armoedebestrijding vind je hier.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *