De Sociale stand van zaken 11

Landelijke armen gedaald met 67 mln.
Volgens een regeringswitboek is het aantal landelijke armen sinds 2000 gedaald van 94 miljoen naar 26 miljoen. Dit betekent een vermindering van 10 % naar 2,8 %. De armoedegrens werd van 865 yuan in 2000 opgetrokken tot 1274 yuan vorig jaar. Van 2000 tot 2010 hebben 592 kantons geparticipeerd in programma’s tot vermindering van de armoede: 35 miljoen m² gebouwen voor onderwijs en gezondheidszorg werden opgetrokken en het drinkwaterprobleem opgelost voor 56 miljoen. Tegen eind 2010 had 60 % van de bevolking in de arme kantons toegang tot drinkbaar water; 88% van de dorpen hadden een toegang via de weg; 98 % elektriciteit en 92% telefoons. Het analfabetisme werd tot 7 % teruggedrongen, wat 5 % minder is dan in 2000.
Taiwanese patroons vrezen meer sociale zekerheid
China is van plan de verplichte sociale zekerheid die nu pensioenen, gezondheidszorg en werkloosheid omvat, uit te breiden met moederschapsverlof en arbeidsongevallen. In het geval de patroon de vergoedingen niet zou betalen, kan het gerecht ingeschakeld worden voor in beslag legging van goederen, voorziet de op stapel staande regelgeving. De Taiwanese patroons remmen al op vier wielen door te argumenteren dat de verhoging van de kosten de export zal aantasten. (Wantchinatimes)
Geen afdankingen bij Foxconn niettegenstaande robotten
Grote baas Terry Gou van Foxconn heeft meegedeeld dat er volgend jaar geen personen afgedankt zullen worden, niettegenstaande zijn bedrijf in 2012 300.000 robotten zal in dienst nemen of bijna 1000 per dag. Foxconn produceert voor Apple, Sony en Nokia en stelt in China 1,2 miljoen personeelsleden te werk.
Gezondheidszorg voor Tibetanen
Sedert 2003 heeft Tibet een gratis gezondheidszorg ontwikkeld in de rurale gebieden. Eind 2009 betaalden 95 % een individuele bijdrage van 20 yuan jaarlijks, wat recht geeft op 80 % terugbetaling van de gezondheidsuitgaven. In 2010 bedroeg de maximumfactuur zes maal hun inkomen en niet minder dan 50.000 yuan. De 60-plussers krijgen een toelage van 300 yuan jaarlijks. Tegen 2013 moet elke stad over een ziekenhuis beschikken, elke gemeente over een gezondheidsstation en elk sub district over een wijkgezondheidscentrum.
Tibetaanse monniken krijgen sociale zekerheid
China is van plan de sociale diensten ook uit te breiden tot de Tibetaanse monniken. Ze kunnen dus pensioenen verwachten, gezondheidszorg en sociale toelagen. De mededeling kwam er op een vergadering van de Communistische partij na een reeks van zelfverbrandingen door Boeddhistische monniken. De 180 Tibetaanse monniken uit het Tranguklooster die na de aardbeving in Yushu in tenten moesten slapen, zijn in hun definitieve slaapkamers kunnen intrekken. De heropbouw van geheel het nieuw klooster op 7 km van het vernielde zal 4 jaar duren. De regering heeft 1 miljard uitgetrokken voor heropbouw of renovatie van de 230 kloosters die door de aardbeving werden getroffen.
35.000 medische spoedhelpers gevormd
China wil tussen 2011 en 2015 35.000 medisch personeel opleiden om in spoedgevallen op te treden. 30.000 ervan zullen komen uit het prefectuur-of kantonniveau. Ze zullen ingezet worden in geval van natuurrampen, ongevallen en incidenten betreffende volksgezondheid
Veiligheids-check op schoolbussen
Na het ongeval waarbij bij een aanrijding van een overladen schoolbus 21 kinderen omkwamen, heeft het ministerie een onderzoek bevolen bij de schoolbussen van alle niveaus. De bussen met een veiligheidsrisico moeten van de baan gehaald worden. Hoewel China sedert juni 2010 een strenge regeling heeft terzake wordt die blijkbaar niet goed opgevolgd in armere gebieden bij gebrek aan geld. Blijkt dat vele rurale ouders in de stad werken en hun kinderen niet kunnen begeleiden. Vermits deze gemiddeld 2,5 km moeten stappen worden ofwel busjes ingelegd of kunnen de kinderen op internaat. Omdat vele scholen de opgelegde normen niet kunnen respecteren, worden dan maar goedkopere niet vergunde voertuigen ingelegd. De overheid zou de armere gebieden dus moeten helpen bij de financiering als ze het meent met de veiligheid van de schoolkinderen.
Hainan vormt sanitaire werkers
De World Toilet Organisation leidt gedurende 3 dagen 20 sanitaire werkers op in het tropisch toeristische Hainan. Het professioneel niveau van de toiletwerkers zal worden opgetrokken en gestandaardiseerd zodat er minder klachten zijn van het publiek. De wereld toiletdag valt op 19 november en werd afgekondigd voor de 2,6 miljard personen zonder adequate toegang tot sanitaire installaties.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *