Meer onderwijssamenwerking (update)

Op 18 april ondertekenden Vlaams Minister van Onderwijs Pascal Smet en de Chinese minister Yuan Guiren en viceminister Hao Ping een overeenkomst om de samenwerking op het vlak van onderwijs tussen Vlaanderen en China intensifiëren. Daarbij wordt vooral ingezet op de bevordering van internationale studentenuitwisseling.

De Commissie in China


In 1980 sloot België een eerste keer een cultureel akkoord met China. Ter invulling daarvan werden er nadien om de vier jaar samenwerkingsprogramma’s afgesloten. Gelet op de wijzigingen in de Belgische staatsstructuur werden die programma’s overgeheveld naar de gemeenschappen en gewesten. Voor het eerst wordt er nu een afzonderlijk samenwerkingsprogramma opgesteld met betrekking tot onderwijs. Voorheen was dit opgenomen in de algemene samenwerking ‘cultuur’. Deze verzelfstandiging gebeurt overigens op nadrukkelijke vraag van de Chinese partner.
Pascal Smet ging vorig jaar, samen met de gehele commissie onderwijs, zelf op bezoek naar China om er van naderbij te bekijken hoe men het onderwijs daar opvat. Bij die gelegenheid ontmoette hij al zijn collega viceminister Hao Ping. Vorige maand kwam er een eerste ontmoeting in Brussel, ter voorbereiding van dit samenwerkingsakkoord. Smet is uiteraard verheugd met de samenwerking: “We leven in een zeer open economie. Het lijkt mij aangewezen dat we daarom onze jongeren tijdens hun opleiding al kansen geven om de vleugels uit te slaan. Ik hoop daarom dat dit akkoord kan bijdragen tot het uitbouwen van de mogelijkheden die we aan onze studenten geven. Ik hoop vooral dat we een goed akkoord met betrekking tot internationale studentenuitwisseling kunnen afsluiten. Want een stage in het buitenland is onmiskenbaar een meerwaarde. China heeft daarbij als groeiland bijzonder veel te bieden en is daarom uitermate interessant om structureel nauw mee samen te werken.”
Tijdens een bezoek aan de KU Leuven zei Liu Yandong, staatsraad verantwoordelijk voor onderwijs, jeugd en cultuur, dat de Chinese overheid het aantal taalbeurzen voor studenten van de KUL tot 25 zal verdubbelen  De KU heeft 70 gezamenlijke onderzoeksakkoorden met Chinese partners en er werden er nu nog nieuwe getekend met vijf Chinese topuniversiteiten. In Vlaanderen studeren 2.500 Chinezen, waarvan 600 aan de KU. Men hoopt vooral nog  meer getalenteerde (doctoraal)studenten aan te trekken om aan onderzoeksprojecten deel te nemen.
Vandaag trekt de Chinese delegatie naar West-Vlaanderen. In Brugge wordt daar officieel een nieuw Confucius Instituut geopend , in samenwerking met de Hogeschool West. Brussel (in samenwerking met de Vereniging België-China) , Leuven en Luik hebben al dergelijke instituten die zich toeleggen op het onderwijs van de Chinese taal en het bekend maken van de Chinese cultuur.
Aan Franstalige kant heeft de UCL een akkoord getekend om op hun wetenschapspark in Louvain-la Neuve een Belgisch-Chinees technologiecentrum op te richten. Hier is de bedoeling hoogtechnologische Chinese bedrijven aan te trekken op een terrein van 8,5 hektare. De Chinese partner is Wuhan Hi-tech International Business Incubator. Ze gaan samen met de ICBC bank en een Taiwanese partner voor 100 miljoen euros investeren.
 
Bron: perscommuniqué Vlaamse regering

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *