Meer plannen offshore windenergie. Sinovel in moeilijkheden

Gezien de problemen met luchtvervuiling drijft China vooral de plannen op om windenergieparken op zee te ontwikkelen. Sinovel dat vorig jaar 3 miljard verlies leed, schrapt echter plannen voor nieuwe windmolenparken en stopt ook de uitbreiding van parken.

offshore-wind--2020-Onderdirecteur Shi Lishan van het Energiebestuur wil, als verantwoordelijke voor nieuwe energie, de offshore windparken de hoogste prioriteit toekennen om de capaciteit aan windenergie op te drijven. Vooral de instelling van een standaard voor feed-in-tarief voor offshore projecten is dringend want de potentiële investeerders willen berekenen hoeveel ze kunnen verdienen. Shi zei dat het na jaren van stagnatie tijd is om vooruitgang te boeken gezien de luchtvervuiling in vele grote steden.
Het officiële doel is 5 GW offshore capaciteit tegen 2015 en 30 GW tegen 2020. Het voorbije jaar maakte China wel vooruitgang bij het verbinden van windmolenparken met het elektriciteitsnet. In 2013 werd voor 14,4 GW capaciteit bij geïnstalleerd (+23 %) zodat de totale capaciteit aan windmolens nu 77 GW bedraagt. Volgens de Renewable Energy Country Attractiveness Index komt China qua aantrekkelijkheid van de nieuwe energievormen onmiddellijk na de VS: de VS scoort 74,7 %, terwijl China 73,1 % haalt bij de index die opgesteld wordt door Ernst & Young.

Sinovel

Producent van windmolens Sinovel zit echter in ongunstige winden. Zelfs het Chinese ratingbureau Lianhe Credit Rating Co heeft desinovelexpo firma een negatieve kredietwaardigheid verleend. Naar verwachting zouden de verliezen in 2013 oplopen tot 3 miljard yuan. Sinovel heeft daarom zowel beslist om de bouw van 4 windmolenparken te schrappen als de uitbreiding van bestaande eenheden te stoppen en dit is goed voor een totale besparing van 2,63 miljard. Het schrappen van de plannen in Laoting (Hebei), Chuxiong (Yunnan), Datong (Shanxi) en de Yancheng (Jiangsu) haven sparen 1,7 miljard uit; het stoppen van de tweede fases in Yancheng Wind Energy Manufacturing Base en de Jiuquan Wind Power Manufacturing Base  plus het mes in de financiering van het O&O-centrum in Beijing leveren een besparing op van 930 miljoen, aldus Bloomberg.
Het onderzoekscentrum zou onderzoek doen voor een windmolen van 10 MW. Momenteel is Sinovels grootste model er een van 6 MW. Naar verluidt is de firma echter virtueel klaar met het 10 GW prototype dat er eind 2015 zou moeten staan. Een andere troef waar Sinovel nog over beschikt is de mogelijke erkenning door de Duitse inspectiefirma TUV Nord die Sinovels 6GW windmolen wil erkennen wat de internationale erkenning en doorbraak in de hand zou werken.
http://en.ce.cn/Business, Bloomberg,  windpoweroffshore.com
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *