Meer vasteland toeristen naar Hongkong dan in 2018

Met 650.000 vasteland toeristen die Hongkong bezochten tijdens de eerste 4 dagen van het nieuwjaar verlof, ligt dit aantal net iets hoger dan in 2018. Omdat de hotels er duur uitvallen, is de tendens om in 24 uur Hongkong te bezoeken en 300 yuan uit te geven vooraleer terug te keren. Omgekeerd gaan meer en meer Hongkongers winkelen, eten of feesten in Shenzhen.

Vuurwerk met Lentefestival aan Victoria Harbour Foto: Xinhua Disclaimer

Gedurende de eerste 4 dagen van het nieuwjaarsverlof werden 4 miljoen reizen gemaakt over de grens van Hongkong. 750.000 hiervan waren toeristen, waarvan 650.000 van het vasteland. Dit is net iets meer dan de 640.000 uit 2018. Hoewel de hotelprijzen hoog zijn, bedroeg de bezettingsgraad 90%. Volgens de grensinspectiepost van Zhuhai overschreed het aantal voertuigen met enkel Hongkongse kentekenplaten dat het vasteland via de Hongkong-Zhuhai-Macao brug binnenkwam of verliet op één dag meer dan 8.000. 1.200 toeristische groepen van het vasteland brachten 40.500 bezoekers gedurende vier dagen, meer dan voor Covid-19, aldus minister voor Cultuur, Sport en Toerisme Kevin Yeung Yun-hung. Vooral het einde van de onrust en betogingen werkt de terugkeer van de Chinese toeristen in de hand.

Kunst

‘De aantrekkingskracht van Hongkong is over het algemeen afgenomen’ zegt voorzitter Dicky Yip Chi-wai, van de Hong Kong Tourism Practitioners’ Union. ‘Vroeger was het een winkelparadijs, maar nu kunnen mensen dezelfde dingen op het vasteland kopen’. In het verleden gingen vastelanders naar Hongkong om luxegoederen en taksvrije producten te kopen. Nu trekken ze naar Hainan om taksvrij te shoppen en gaan de Hongkongers wekelijks naar het vasteland om er te gaan shoppen in winkels en supermarkten. Yip geeft toe dat in sommige gevallen de steden in het vasteland meer ontwikkeld en geavanceerd zijn dan Hongkong  

Een van de Chubby Hearts in de stad Foto Sam Tsang SCMP Disclaimer

Hij wil dat Hongkong meer de nadruk gaat leggen op cultuur. Op Valentijnsdag was er ‘Chubby Hearts’, een kunstinstallatie van reusachtige zwevende ballonnen door de Britse modeontwerpster Anya Hindmarch in Central’s Statue Square Garden en op andere locaties in de stad. Volgende maand vindt de jaarlijkse Art Basel plaats, de grootste beurs voor hedendaagse kunst in Azië die door de overheid wordt gefinancierd.

Dagtoerisme

De Chinezen verkiezen één dag in Hongkong te verblijven en daarna terug te keren. Op sociale media circuleren op Xiaohongshu posts zoals ‘Hongkong in één dag’ die tientallen miljoenen malen werden bezocht. Populaire berichten bevatten gedetailleerde kaarten en reisroutes, waarbij gebruikers suggesties uitwisselen over hoe je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad in minder dan 24 uur kunt bekijken voor slechts 300 yuan. Suggesties zijn onder andere om te besparen op vervoer door de tram te nemen of te eten bij de plaatselijke cha chaan teng. Anderen keren terug naar Shenzhen om te overnachten omdat de hotelprijzen er lager liggen.

Bron: Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email