Lokale investeringsplannen haken in op strategische sectoren

Bij de door de lokale besturen dit jaar geplande investeringen ligt de klemtoon duidelijk op geavanceerd maakwerk en strategisch belangrijke industrieën. Tegen 2025 moet 17% van het bnp voortgebracht worden door deze strategische sectoren. De concrete projecten zijn divers maar willen allen hoger op de technologische  ladder klimmen.

Werken aan schermen in Yaohai District, Hefei . Foto Xinhua Disclaimer

De wil van centrale economische conferentie om door technologische innovatie nieuwe productiekrachten te ontwikkelen gaat terug op een bezoek van Xi Jinping aan het noordoosten in september. In februari herhaalde Xi dit recentelijk op een studiebijeenkomst: ‘Het ontwikkelen van nieuwe productiekrachten is een intrinsieke vereiste en een belangrijk aandachtspunt voor het bevorderen van ontwikkeling van hoge kwaliteit en het is noodzakelijk om innovatie goed te blijven benutten om de ontwikkeling van nieuwe productiekrachten te versnellen.’ Zo wil China niet in de ‘middle income trap’ verzeilen en tezelfdertijd meer economisch onafhankelijk worden terwijl het westen van China wil ‘derisken’, indien niet boycotten zoals de VS.

Innovatie

Controle van robot die meubels maakt te Ganzhou Foto China Daily Disclaimer

Uit de plannen van de lagere overheden die geopenbaard werden tijdens de ‘twee sessies’ van de lokale raden blijkt dat innovatie in strategisch opkomende sectoren centraal staat in hun investeringsplannen. Klemtonen liggen onder meer op nieuwe generatie informatietechnologie, bio geneesmiddelen, kunstmatige intelligentie en koolstofarme energiebronnen. Het land versterkt eveneens de steun voor toekomstige industrieën die gebruik maken van geavanceerde technologie, zoals het metaversum, brein-computer-interface en kwantuminformatie. Tegen 2025 zou een reeks incubators en proefzones voor toekomstige industrieën worden gebouwd terwijl ook traditionele industrieën in hoog tempo worden aangepast voor slimmere productie.. De China Development Bank (CDB) trok vorig jaar voor 551 miljard yuan leningen uit om de ontwikkeling van ’s lands geavanceerd maakwerk en strategisch opkomende nijverheden te steunen.

Lokale plannen

Hoewel vaak opgeroepen wordt om meer het verbruik te gaan benadrukken, blijken de Chinezen niet zo happig om onder de gegeven omstandigheden meer te spenderen tenzij aan horeca. Uit de analyse van de lokale plannen blijkt dat 14 provincies naast een reeks van grote projecten te lanceren in de strategisch opkomende sectoren, dat ook geïnvesteerd wordt in sociaal welzijn en dat er een belangrijke vermindering is van vastgoedprojecten. Qua openbaar welzijn richten de lokale investeringen zich vooral op betaalbare huisvesting, onderwijs, ziekenhuizen en milieuprojecten.,  .

Robot die operaties uitvoert op Zhongguancun expo Foto Xinhua Disclaimer

Beijing, Chongqing en Guangdong zijn van plan om de industriële ketens van belangrijke NEV-onderdelen zoals motoren, accu’s, elektronische besturingen en voertuigchips te verbeteren. Om elektrische auto’s slimmer te maken, wil Shanghai een leidende rol spelen in nationale proefprogramma’s voor slimme netwerkvoertuigen of op een hoger niveau autonoom rijden. Er zullen meer energieopslagfaciliteiten met batterijtechnologie van de volgende generatie worden gebouwd in Anhui. Guangdong benadrukt de uitbouw van de laagvliegeconomie in de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area en ook Chongqing heeft projecten in die richting. De provincie Liaoning zal naast de lage hoogte economie ook de ontwikkeling van nieuwe materialen, lucht- en ruimtevaart en de robotica-industrie ondersteunen.

Shanghai heeft een plan opgesteld voor de ontwikkeling van zelfcontrole industriële software en besturingssystemen van eigen bodem. Anhui steun zal eveneens verlenen aan DRAM en beeldschermindustrieën. Beijing wil doorbraken maken in halfgeleidertechnologie zoals opto-elektronische geïntegreerde circuits en in de ontwikkeling van medische apparatuur. Chongqing is van plan meer te investeren in O&O van chipontwerp, verpakking en testen en in de apparatuur en materialen voor halfgeleiders. De provincie Hubei in Centraal-China streeft naar hoogwaardige chips voor kunstmatige intelligentie, intelligente werktuigmachines en geavanceerde medische apparatuur. Veel provinciale overheden hebben projecten opgesteld om de slimme en digitale knowhow in het maakwerk te promoten en niet weinig overheden zijn van plan om groene fabrieken en industrieparken te bouwen die worden ondersteund door koolstofarme toeleveringsketens.

Bron: Beijing Review, Xinhua, China Daily, FT

Bekijk ook video

Print Friendly, PDF & Email