Coronavirus eist tot nog toe 132 doden, vooral in Chinese provincie Hubei. (UPD)

Officiële cijfers over aantallen patiënten en slachtoffers zijn afkomstig van de Chinese nationale gezondheidscommissie (NHC), de staatsmedia en andere autoriteiten. Ze worden door media wereldwijd betrouwbaar geacht. Wij raadplegen de overzichtelijke presentatie van de SCMP, om ze in dit artikel te verwerken.

Voor een evenwichtige en uitgebreide meningsvorming adviseert de redactie de volgende Engelstalige bronnen bij te houden. De real-time update van de Global Times en de berichtgeving van die krant. De stukken van Xinhua, People’s Daily en China Daily.Uiteraard is het een goed idee om het bovenstaande aan te vullen met andere betrouwbaar geachte berichtgeving waar wellicht vanuit verschillende invalshoeken de ontwikkelingen worden gevolgd.

coronavirus

Belangrijke cijfers (UPD)

Op woensdag 29 januari om 13:00u Hongkong tijd, waren er op het Chinese vasteland 5974 bevestigde gevallen van het Wuhan Coronavirus en zijn er 132 doden te betreuren. De meeste overlijdens komen voor in de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is. De hierboven vermelde updatepagina geeft verder aan hoeveel zieken er in elke provincie of autonome regio met zekerheid zijn vastgesteld. In andere regio’s van China (Hongkong, Macau en Taiwan) zijn er op dit moment 23 patiënten die met zekerheid de diagnose ‘longaandoening door het nieuwe coronavirus’ hebben gekregen. In andere landen zijn er tientallen gevallen vastgesteld. Dat brengt het totale aantal besmettingsgevallen wereldwijd (groot-China, Azie en andere continenten) op 6062. Alle lagen van de Chinese bevolking zijn bij de aanpak van de crisis betrokken.

Nationaal

De Chinese premier Li Keqiang wordt hoofd van de speciale leidende partijgroep voor de bestrijding van de uitbraak van het Wuhan Coronavirus. De vakantieperiode ter gelegenheid van het Lentefeest (Chinees nieuwjaar) is op last van de nationale regering verlengd. Een gevolg van de verlenging is een groeiend economisch pessimisme, zeker in de regio. Beurzen in Hongkong, Singapore, Seoul en Sydney tekenden sterke dalingen op.  De nationale overheid heeft de verkoop van alle wilde dieren in het hele land verboden zolang de uitbraak duurt. Het is zeer waarschijnlijk dat er een verband is tussen de besmetting met het virus en de consumptie van wild. Premier Li Keqiang is in Wuhan aangekomen en hij bezoekt er vandaag medische instellingen.

coronavirus
Li Keqiang in Wuhan (foto CGTN)

Situatie in Wuhan

De stad Wuhan zelf blijft afgesloten. Er bevinden zich daar nog 9 miljoen mensen. De burgemeester heeft bekendgemaakt dat 5 miljoen burgers de stad en voorsteden hadden verlaten voordat de ingrijpende maatregel van de lockdown werd genomen. Vanwege kritieken op hun beleid hebben de burgemeester Zhou Xianwang en de partijsecretaris Ma Guoqiang aangeboden om ontslag te nemen, “als dit gunstig zou zijn voor de bestrijding van de uitbraak en de maatregelen niet zou belemmeren”.

Lockdowns

De nationale commissie voor gezondheidszorg heeft aan dorpen en gemeenschappen in heel China opgedragen alle personen afkomstig van Wuhan op te sporen en te registreren. Deze burgers moeten twee weken lang in de woning waar ze zich bevinden ter observatie blijven.
In de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, is alle luchtvaart opgeschort. Het luchtverkeer van en naar het vliegveld Shennongjia is de enige uitzondering op die maatregel. Beijing zou volgens de krant The Beijing News nog niet tot een afgrendeling hebben besloten. In de stad Shantou (provincie Guangdong) zou de overheid teruggekomen zijn op het eerder getroffen besluit om inkomende voertuigen, veerboten en personenverkeer in het algemeen te verbieden. Personen en vervoer zouden tot de havenstad toegelaten worden na ontsmetting.

Bescherming

China koopt grote hoeveelheden beschermende pakken in het buitenland. Meer dan drie miljoen mondmaskers zijn in de Filipijnen aangekocht. Het merendeel van het materiaal is bestemd voor Wuhan en Hubei in het algemeen. De stad Shenyang in de provincie Liaoning heeft meer dan 10.000 sets voorraden van producten voor de bestrijding van epidemieën naar Wuhan gestuurd. In steeds meer steden worden burgers verplicht mondmaskers te dragen op openbare plaatsen. Het overtreden van dit gebod wordt bestraft. Dit alles geldt voor Nanjing en steden in de provincie Guangdong.

enkele van de 80.000 zorgverleners in Wuhan bij hun nieuwjaarsmaaltijd op hun werk (foto Xinhua)

Onderzoek

Het nationale centrum voor de bestrijding en preventie van ziekten (Center for Disease Control and Prevention, CDC) laat weten dat het wild verkocht op een markt voor zeevruchten in Wuhan waarschijnlijk antwoord geeft op de vraag naar de oorzaak. Immers,  33 van de 585 monsters genomen op de markt bleken het virus bevatten. Het CDC stelt ook dat hoewel het 2019nCoV (wetenschappelijke naam voor het Coronavirus) verwant is aan het SARS-virus, het toch geen verdere ontwikkeling is van dat virus. Dit besluit men na onderzoek van genetisch materiaal afkomstig van tientallen patiënten.

Internationaal

Met de volgende landen heeft China afspraken gemaakt voor de evacuatie van buitenlanders of de terugkeer van Chinezen uit het buitenland: de Verenigde Staten, Australië, Japan, Frankrijk, Zuid-Korea. Ook met de Wereldgezondheidsorganisatie blijft de samenwerking optimaal.

Staatsmedia

In hun berichtgeving streven de staatsmedia volledig, tijdige informatieverstrekking van hoge kwaliteit na. De journalisten roepen daarnaast het publiek op om de rationaliteit en de eenheid te bewaren. Het is volgens hen erg belangrijk om bijvoorbeeld de burgers van Wuhan te respecteren en bij te staan. Het is uitdrukkelijk noodzakelijk, vooroordelen en mentale isolatie van bijvoorbeeld medeburgers uit Wuhan of Hubei te bestrijden.

Bronnen: Global Times, Xinhua, SCMP, Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Coronavirus eist tot nog toe 132 doden, vooral in Chinese provincie Hubei. (UPD)

 1. Recente gegevens over de oorzaken van het virus:

  – Volgens een rapport van Chinese wetenschappers in The Lancet, dat een verslag geeft over 41 patienten, was de eerste diagnose op 1 december. De patient had geen verband met de Huanan vismarkt. 13 andere patienten zijn nooit op de vismarkt geweest. maw, de overheid wist dat de markt niet de oorsprong van het virus was.

  – Al eind december hadden autoriteiten in Wuhan nachtelijke vergaderingen over wat ze het “nieuwe SARS” noemden. Tegelijktijd berichten verschillende mensen, waaronder een dokter, over het nieuwe virus via sociale media. Ze werden gearresteerd en verplicht afstand te doen van hun verklaringen.

  – Vandaag vertelt de burgemeester van Wuhan in een TV-interview, dat hem tot 20 januari verboden werd (door wie?) te berichten over de epidemie.

 2. Omdat de overheid een lockdown plant als het erg serieus wordt. Beetje moeilijk wanneer voor het nieuw jaar het geruchten loopt dat het virus van mens op mens kan verspreiden terwijl het niet eens duidelijk was. Door deze idioten die hun mond hadden opengemaakt konden tallozen ontsnappen. Zelfs een CNN verslaggever.
  https://www.youtube.com/watch?v=idJMfQzB9o0

  Paar BBC verslaggevers willen nu Wuhan in, maar werden geweigerd door de overheid. Nu praten ze weer over ”censuur” van Beijing. UK, USA en Japanese staatsburgers zijn net uit Wuhan vertrokken terwijl Chinese staatsburgers dat niet mogen. Ze zijn terug in hun eigen land terwijl het mogelijk is dat ze drager zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *