Aanpak uitbraak coronavirus (UPD)

(foto Xinhua)

Alle lagen van de Chinese bevolking en alle instellingen zijn bij de aanpak van de crisis betrokken.

‘Het is nu in de eerste plaats zaak patiënten te redden, de toename van het aantal besmettingen af te remmen, voorraden aan te vullen en de ziekte onder controle te krijgen. De zorgverleners moeten daarbij zichzelf goed beschermen. De hele Chinese bevolking staat aan de kant van de mensen in Wuhan en Hubei.’ (Li Keqiang, op werkbezoek in de ziekenhuizen van Wuhan) Wuhan is sinds afgelopen zaterdag afgesloten. Deze video geeft beelden van de ‘zesde dag in een lege stad’.

video‘s van de Chinese televisie over de aanpak, vaak met getuigenissen van gewone burgers:

Actuele prognose (23 min)

De aanmaak van virus testkits en de voorwaarden voor een veilig gebruik

Inzet van medische legerteams uit Chongqing

Zijn de schappen leeg in de supermarkten van Wuhan? (Chineestalig met Engelse onderschriften 4 min)

Kun je nog online maaltijden bestellen? (Chineestalig met Engelse onderschriften 4 min 30)


De feitelijke situatie kan men opvolgen op deze sites:

https://www.globaltimes.cn//content/1177737.shtml

https://multimedia.scmp.com/widgets/china/wuhanvirus/#

Verzorging

Er zullen spoedig meer dan 10.000 bedden beschikbaar zijn in Wuhan. Dat moet volgens de autoriteiten genoeg zijn om het aantal patiënten in de stad te behandelen. Het ziekenhuis Huoshenshan is klaar voor gebruik op 2 februari. Het nieuwe ziekenhuis Leishenshan gaat open op 5 februari. Daar zullen meer dan 2000 bedden staan. In 14 andere bestaande ziekenhuizen worden duizenden bedden vrijgemaakt. In Beijing keert het Xiaotangshan Ziekenhuis dat in gebruik was tijdens de SARS-epidemie (2002-2003) terug naar de oude bestemming. Sinds 2012 was het een sanatorium. Op 27 januari gingen meer dan 10.000 mensen naar een ziekenhuis in Wuhan. Van hen zijn er 377 ter observatie opgenomen. De behandeling duurt op dit moment één tot twee weken. Pas na twee onderzoeken die genezing uitwijzen worden ze ontslagen.

De extra’s

Het internetbedrijf Alibaba biedt via AliHealth gratis medische raadplegingen aan om de druk op de ziekenhuizen te verminderen. Via het platform voor online shopping Taobao en via de app Alipay voor mobiele betalingen, beide van Alibaba, kunnen mensen inloggen op die medische dienst. Ze kunnen op die websites ook de gegevens van de Nationale Gezondheidscommissie in real time volgen. Het bedrijf krijgt daarbij, naar eigen zeggen, de medewerking van honderden artsen. Meer dan 70% van hen zijn longspecialisten of huisdokters. Alibaba meldt dat in de 24 uur na de lancering op zaterdag al 400.000 personen toegang tot de dienst hebben gezocht, bijna allemaal burgers uit Hubei.

Meer personeel, maar ook meer bruikbare middelen nodig

Tot nog toe zijn meer dan 4.000 zorgverleners uit heel China in de ziekenhuizen van de provincie Hubei aangekomen. Er worden er nog 2.000 meer verwacht. Daar zijn zowel specialisten in Chinese als westerse geneeskunde bij. Jiao Yahui van de Nationale Gezondheidscommissie heeft dat aangekondigd, met de vermelding dat deze toename van medisch personeel echter minder efficiënt is zolang er problemen zijn met de voorraden aan medicijnen en medische hulpmiddelen. Die moeilijkheden zijn zowel kwantitatief (tekorten) als kwalitatief: in Shanghai gebruikt het Public Health Clinical Centre een breedspectrum antivirale spray. Dit middel mag voorlopig alleen worden ingezet om de zorgverleners te beschermen. Omdat het nog niet is goedgekeurd mag het nog niet gebruikt worden om patiënten te behandelen.

coronavirus
Li Keqiang heeft in Wuhan ook het probleem van de medische voorraden aangekaart en een oplossing toegezegd (foto gov.cn)

Geruchten of modellen zijn geen feiten

Li Xingwang, de belangrijkste expert inzake epidemische ziekten van het Ditan Hospitaal in Beijing, verzekert het publiek dat de overheden de feiten voortdurend zorgvuldig bijhouden en doorgeven. Zij verwerpen de beweringen over ‘100.000 besmette personen’. Het zijn vooral inschattingen van de University of Hongkong waarop dit soort van geruchten over enorme aantallen besmettingen geïnspireerd zijn. Eerder heeft de Nationale Gezondheidsdienst deze cijfers verworpen als het resultaat van theoretische rekenmodellen. De dienst wil zich enkel baseren op geconstateerde en bevestigde feiten. De deken van de medische Faculteit van de University of Hongkong, Gabriel Leung, geeft wel toe dat de inschattingen te pessimistisch kunnen zijn omdat ze alleen rekening houden met de lockdown van Wuhan, niet van andere steden.

Ook over de burgemeester van Wuhan doen in het Westen allerlei beweringen de ronde. Hier legt de man het zelf uit (een rustig interview in een studio van CCTV 22 min)

Bronnen: Global Times, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “Aanpak uitbraak coronavirus (UPD)

 1. “Tot nog toe zijn meer dan 4.000 zorgverleners uit heel China in de ziekenhuizen van de provincie Hubei aangekomen. Er worden er nog 2.000 meer verwacht.”

  Hoe zouden Europeanen reageren in crisissituaties?

 2. Nu het virus ook Europa binnengeslopen is, kunt u zelf de Europese met de Chinese reactie vergelijken.

  Wat mij als “chinaliefhebber” meer interesseert, is de Chinese reactie vanaf de ontdekking van het eerste virusgeval op 1 december, twee maanden geleden.

  Wetenschappers in Peking en Shanghai hadden in opdracht van de overheid de genoom van het coronavirus al in december in kaart gebracht. Die informatie werd heel transparant met de WGO gedeeld.

  Maar de informatie werd niet gedeeld met de bevolking, alles moest geheim gehouden worden. Opeens waren er officieel geen nieuwe viruspatienten meer.

  In plaats van de bevolking in te lichten, waren de overheidsfunctionarissen druk bezig met de jaarlijkse lokale ‘twee vergaderingen’ (两会) te organiseren. Het virus was er geen gesprek van onderwerp.

  Na dat lokale congres steeg het aantal officiele virusgevallen tot 136. Toch werd op 21 januari nog een groot nieuwjaarsbanket georganiseerd.

  Drie weken kostbare tijd zijn verloren.

 3. ”Wetenschappers in Peking en Shanghai hadden in opdracht van de overheid de genoom van het coronavirus al in december in kaart gebracht. Die informatie werd heel transparant met de WHO gedeeld.”
  Is dat het virus voor de mutatie of na de mutatie? Er is een erg groot verschil want voor de mutatie was het dier op mens besmetting na de mutatie mens op mens.
  Als wat je zegt waar was waar is de kritiek van de WHO dan?

 4. Het label “Chinaliefhebber” is gebonden aan strenge eisen. Niet iedereen beantwoordt hieraan. Sommigen kleven dat label op zichzelf. Of de liefde wederzijds is, is nog maar de vraag.

  De Chinese en de Europese aanpak van het nieuwe coronavirus is een valse analogie; zoals de vergelijking van de Chinese met de Europese aanpak van bv. de BSE- en dioxine-crisissen. Niet nodig om er veel woorden aan te besteden.

  De vraag was wat de solidariteit zou zijn in Europa in crisissituaties (zoals bv. de financiële en de vluchtelingencrisis). Tja, sommigen zijn er daar trots op.

 5. Nieuwe update van op het Chinese veld:

  – De acht personen gerarresteerd door de politie in Hubei voor het verspreiden van valse informatie over het coronavirus, zijn acht dokters in ziekenhuizen in Wuhan die coronaviruspatienten behandelden.

  – Ondertussen wijzen de leiders in Hubei met de vinger naar de centrale overheid in Peking als eindverantwoordelijke (burgemeester van Wuhan zegt dat hij geen informatie mocht vrijgeven, partijbaas van Wuhan zegt dat virustesten eerst helemaal naar Peking verzonden moesten worden).

  – Iedereen spreekt nu over Wuhan en Hubei, maar de overheid van Peking waarschuwt dat het aantal gevallen in de hoofdstad sterk aan het stijgen is. Het leven ligt ondertussen ook in Peking quasi volledig lam.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *