Merkel in China voor zaken, financiën en Syrië

Bondskanselier Angela Merkel brengt een bezoek van twee dagen aan China, waar ze drie toppolitici heeft ontmoet. Het is al Merkels achtste bezoek aan China. Er zijn verrassend grote contracten afgesloten. De financiële markten komen nader tot elkaar. Syrië stond op de agenda.

twee vlaggenDuitsland is de grootste Europese handelspartner van China en het land heeft profijt van een derde van de handelsstromen tussen China en de EU. De Volksrepubliek is de grootste Aziatische handelspartner van de Bondsrepubliek en zijn derde handelspartner in de Wereld. Naast Li Keqiang zijn de belangrijkste Chinese leiders met wie een gesprek op Merkels agenda staat president Xi Jinping en parlementsvoorzitter Zhang Dejiang.
Met de premier van de Duitse Bondsregering waren er 18 zakenmensen meegereisd, onder andere de nieuwe directeur van Volkswagen. Voor dat autoconcern is de Volksrepubliek de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt. Veel dieselauto’s verkoopt VW niet in China, maar het bedrijf maakt zich wel zorgen om het gebrek aan geloofwaardigheid door de affaire met de sjoemelsoftware. Vooraf was verwacht dat er tijdens Merkels bezoek aan China vele eerder afgesloten en wat kleine nieuwe contracten  besproken zouden worden. Dus het kwam als een verrassing dat er verschillende overeenkomsten van meer dan drie miljard euro werden bereikt. De opvallendste was zonder meer die met Airbus voor de levering van 130 vliegtuigen voor een totale waarde van 15 miljard euro. Volgens een man van het Duits-Franse Airbus is het een van de grootste opdrachten die China ooit heeft gegeven. De Duitse multinational Voith en de Chinese maatschappij voor het beheer van de Drieklovendam hebben ook een groot contract ondertekend in het bijzijn van de beide premiers.
persconf merkel LiMerkel en Li hebben ertoe bijgedragen dat Deutsche Börse, de Shanghai Stock Exchange en China Financial Futures Exchange in Frankfurt op 18 november een kantoor zullen openen waar massa’s producten met de renminbi, de Chinese munt, zullen worden verhandeld. Deze China Europe International Exchange (CEINEX) is het zoveelste succes van het Chinese project om de eigen munt naast de dollar als mondiale monetaire reserve te laten fungeren. De Duitse en Chinese beurs zullen elk 40 % van het bedrijf bezitten, de resterende 20 % komen toe aan China Financial Futures Exchange. Er zullen 20 personeelsleden werken. De oprichting van CEINEX nu komt na de afspraken van een paar weken geleden om de City in Londen ook in renminbi te laten handelen en van het besluit om Euronext, de overkoepelende Europese beursmaatschappij, meer te laten samenwerken met de beurs van Hongkong. Het is duidelijk dat de Europeanen zeer geïnteresseerd zijn in een kapitaalmarkt tussen Europa en China. Voor China is het een volgende stap in de openstelling van zijn kapitaalmarkten. Duitsland zal (net zoals Groot Brittannië) de opneming bepleiten van de renminbi in de groep van munten met speciale trekkingsrechten bij het International Monetary Fund. Berlijn steunt verder de kandidatuur van China om lid te worden van de European Bank for Reconstruction and Development.
Merkel en XiDe Duitse en Chinese regeringsleiders hebben ook overleg gehad over de kwestie van de Syrische burgeroorlog en de vluchtelingenstroom die daardoor is veroorzaakt. Zij bespraken die thema’s publiek en in privé. Li Keqiang heeft beloofd dat China zich zal blijven inzetten voor een vreedzame oplossing onder de vlag van de VN en dat Beijing de landen in de regio die veel vluchtelingen ontvangen financieel zal helpen, met het oog op de opvang in de naderende winter.
Vandaag bezoekt bondskanselier Merkel de stad Hefei in de provincie Anhui, samen met de Chinese premier, die van Anhui afkomstig is. Zij zal een bezoek brengen aan een gezin en een dorpsschool en ze zal deelnemen aan een seminar met zakenmensen uit beide landen. De provincie zal volgens experts een grote rol spelen in de verdere urbanisatie en de modernisering van de productie in China. President X Jinping heeft tijdens zijn ontmoeting met de Duitse premier zijn voldoening geuit over de rol die Duitsland speelt bij de ontwikkeling van regio’s in het binnenland en het westen van China en bij de modernisering van de noordoostelijke gebieden.
Ten slotte dit: ook de Berlijnse Zoo zal reuzenpanda’s krijgen.
Xinhua, Der Spiegel, BBC, FT, SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *