Vijfjarenplan China tot 2020 voor sociale vooruitgang en gestage groei

De algemene leiding van de communistische partij (CPC) is van maandag tot en met donderdag voltallig bijeengekomen. De grote lijnen zijn uitgezet voor het 13e Vijfjarenplan. Dat is wat China, met de woorden van het vriendelijke promotiefilmpje, ‘gaat doen van 2016 tot en met 2020’. Sociale vooruitgang en een handhaving van de groei krijgen de voorrang.

135De CPC wil dat de overheid de sociale zekerheid verbetert, banen creëert, de inkomens laat stijgen en zorgt voor voedselveiligheid. Klinkt goed, maar de politiek zal rekening moeten houden met de onzekere economische toestand in de wereld en in het eigen land. De inkomsten van de overheid groeien daardoor langzamer. Er speelt ook een soort van remmende voorsprong waar Xi Jinping in zijn interview met Reuters, voor zijn bezoek aan het UK, op heeft gewezen. De groeipercentages worden nu berekend op basis van een economie die al ontzettend veel groter is dan in de decennia van ‘double digit’ groei. Volgens officiële media valt er ook ‘tegenstand te verwachten van mensen en groepen met gevestigde belangen die bepaalde noodzakelijke hervormingen willen afremmen als die hun macht en rijkdom kunnen aantasten’.

Voortbouwen op het positieve

Tijdens de periode van het aflopende 12e plan is het leven van de gewone Chinezen verbeterd door hervormingen in de pensioenen en de gezondheidszorg, al waren er economische en financiële tegenvallers op het einde. De Chinezen hebben hun lonen zien stijgen en konden meer overhouden of besteden dank zij een grotere sociale zekerheid. Andere gunstige wendingen zijn de verdere vooruitgang bij de vereniging van de regio Beijing-Tianjin-Hebei, bij het Belt and Road Initiative (ook wel OBOR, One Belt, One Road) en in de economische zone langs de Jangtse. Groot-Chongqing (zuidwesten van China) met zijn 30 miljoen inwoners kent in 2015 een uitzonderlijke groei van 11 % doordat het erin geslaagd is de neergang van traditionele sectoren op te vangen door de ontwikkeling van zijn hightech industrie. Op de positieve ervaringen wil men verder bouwen.

Een Vijfjarenplan met een extra dimensie

stemmingDe vergadering van het Centraal Comité, die gisteren is afgerond heeft de krachtlijnen bepaald voor het 13e Vijfjarenplan dat in maart 2016 door het parlement, het nationale Volkscongres, verder zal worden verfijnd en vervolgens aangenomen. Het 18e Centraal Comité (‘achttiende’ omdat het is verkozen op het achttiende congres in de geschiedenis van de CPC) heeft niet alleen rekening gehouden met de meest recente ontwikkelingen, met het aannemen van ‘nieuwe normale’ streefcijfers, bij de opstelling van het ontwerpplan. Voor de CPC is 2020, de einddatum van het 13e Vijfjarenplan, ook een belangrijke streefdatum op langere termijn. Tegen dat jaar, als het 100 geleden is dat de partij werd opgericht, moet China een redelijk welvarende maatschappij zijn. Dat heet in China het Eerste Eeuwfeestdoel (First Centenary Goal). Het bruto binnenlands product en het inkomen per hoofd van de stedelijke en rurale bevolking van 2010 moet dan verdubbeld zijn, dat is de toezegging van de partij en de staat. Zware armoede mag er dan niet mee worden geleden, vandaar de ambitieuze doelstelling om voor 70 miljoen burgers in een acceptabele welvaart te voorzien.
Een andere sociale vooruitgang is de afschaffing van de eenkindpolitiek. De CPC is tot de conclusie gekomen dat China zich nu  kan permitteren om de grote meerderheid van zijn gezinnen twee kinderen te gunnen. De ‘tweekindpolitiek’ moet daarnaast de structuur van de bevolking  corrigeren: de veroudering van de bevolking opvangen en het overschot aan mannen in gunstige zin beïnvloeden.

Gestaag blijven groeien

blije Chinese vaderVolgens experts moet de Chinese economie de volgende vijf jaar blijven groeien tegen een ritme van 6,5 % en het Centraal Comité heeft dat in zijn streefcijfers opgenomen. Ook de urbanisatiegraad zal tegen een hoger tempo groter worden. Er zijn adviseurs die aandringen op nog meer vastberadenheid bij het uitvoeren van ingrijpende hervormingen. De dienstensector moet bijvoorbeeld een groter aandeel in het bbp krijgen dan de huidige 49 %. Er gaan ook stemmen op om de klassieke overheidssectoren zoals onderwijs en gezondheidszorg nog meer te openen voor het particulier indicatief. De regering neemt zich volgens de verklaring na het plenum voor om nog minder tussen te komen in de prijsvorming en om de prijsstelling en de dienstverlening in de concurrentiële sectoren te dereguleren. De afschaffing van de eenkindpolitiek speelt ook op dit terrein een rol: hij zal de grootte en de samenstelling van de beroepsbevolking ten goede komen.
China zal ervoor zorgen dat zijn hele bevolking een pensioenverzekering geniet: met staatskapitaal zal daartoe het bestaande fonds voor sociale zekerheid worden aangevuld. De overheid zal de ziekteverzekering voor levensgevaarlijke ziekten volledig afwerken en op grote schaal toepasbaar maken en opdracht geven voor het ontwerp van een modern ziekenhuisbeheer en voor een nationale strategie voor voedselveiligheid. De regering wil dat jongeren uit arme gezinnen niet langer schoolgeld voor beroepsonderwijs moeten betalen en zal hen voor hun scholing bovendien financiële steun geven. Er zal bij de definitieve uitwerking van het Vijfjarenplan aandacht zijn voor de verbetering van China’s soft power en voor een strenger bescherming van het milieu.

Innovatie en hervormingen

Xi in cartoonOm de middle income trap (als een land met een middeninkomen niet verder doorgroeit) te vermijden, rekent China op technische, wetenschappelijke innovatie en op structurele aanpassingen van de economie. In de termen van het persbericht na de afsluiting van het Vijfde Plenum: China moet ‘de nadruk leggen op innovatie, coördinatie, het milieu, openstelling en gemeenschappelijkheid’. Het zijn vijf punten die volgens de bekende economist Hu Angang de schijnwerper richten op de ervaringen die China heeft opgedaan bij zijn ontwikkeling en die gericht zijn op een complete ontwikkeling van de mensen.
Ten slotte gaat ook de strijd tegen de corruptie verder. Op het Vijfde Plenum zijn tien voormalige kaderleden uit de CPC gezet vanwege ernstige overtredingen van de politieke reglementen en de gedragsregels van de partij. De bekendste en meest hooggeplaatste van hen is Ling Jihua. Het Centraal Comité heeft ook drie nieuwe leden verkozen, om een aantal van de opengevallen plaatsen in te vullen.
Xinhua, CCTV America, SCMP, BBC, Guardian, People’s Daily
De Chinese televisie gericht op de VS heeft ervoor gekozen om met een trendy filmpje aan de wereld uit te leggen dat China om de vijf jaar een ontwikkelingsplan opstelt en dat dit het 13e Vijfjarenplan (13.5) is. Het tekenfilmpje heeft het, met ondersteuning van een catchy muziekje, over de deelname van verschillende bevolkingsgroepen aan de zorgvuldige besluitvorming. Het is onder andere te zien op Youtube (en uiteraard op Youku.com). Je leert ‘en passant’ nog wat Chinese woordjes.
https://www.youtube.com/watch?v=LhLrHCKMqyM

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *