Merkel leest Japan de les

Op bezoek in Tokio als voorbereiding op de volgende G7 in Duitsland, heeft bondskanselier Merkel in nauwelijks verbloemde termen de Japanners een standje gegeven. Ze zei dat Duitsland “zijn verleden vierkant onder ogen heeft gezien”. Ze kan de Japanners geen specifiek advies geven over hoe ze hun verleden moeten aanpakken, maat toch “leert de geschiedenis en de ervaring ons dat vreedzame middelen voor verzoening gevonden moeten worden”. Daarbij zullen ook de buurlanden “genereuze gebaren” moeten maken.

imagesJapan krijgt regelmatig kritiek van zijn buurlanden, vooral China en Zuid-Korea, omwille van wat beschouwd wordt als onvoldoende erkenning van oorlogswreedheden en onvoldoende opvoeding daarover. De spanningen daarover zijn toegenomen sinds Abe in 2012 premier werd. Japan viel Noordoost China binnen in 1931 en begon aan de volledige verovering van het land in 1937.Tegen het einde van de wereldoorlog hadden de Japanners 35 miljoen Chinezen gedood of gewond. Toch zijn er nog rechtse groepen in Japan die de oorlogswreedheden ontkennen, in het bijzonder de massaslachting van Nanjing en het gebruik van Chinese vrouwen als seksslaven.
De woordvoerder van Buitenlandse Betrekkingen Hong Lei hoopte op een persconferentie dat Japan “de juiste historische keuze” zal maken nu de 70ste verjaardag van het einde van de wereldoorlog herdacht wordt. “China is genereus geweest naar Japan toe, en heeft een onderscheid gemaakt tussen de militaristische minderheid die oorlogsmisdaden pleegde en de meerderheid van de Japanse bevolking”. “We verwachten van Japan eerlijkheid eerder dan het ontkennen van de geschiedenis.” Xinhua haakt op de toespraak van Merkel in. “De lafheid van Tokio valt des te meer op tegenover het eerlijke historische berouw van Berlijn”. De regering van Abe moet niet denken “dat ze zich tot het niveau van Duitsland kan hijsen op de internationale scène”. Het Volksdagblad denkt dat Abe niet overtuigd is door Merkel. “Het is overduidelijk dat Mr. Abe weigert over historische problemen te praten”. “Landen zoals China en Zuid-Korea zijn slachtoffers. Het is niet zo dat de slachtoffers geen hart hebben om te vergeven en aanvaarden, maar de dader moet eerst eerlijk zijn en dat bewijzen door zijn daden”. Een opiniestuk op Nanfang Net stelt dat de Chinese en Japanse leiders elkaar ontmoet hebben (op de APEX vergadering in november) maar dat de relaties niet ontdooid zijn “ vermits het probleem bij Mr. Abe ligt “die weigert met een correcte houding na te denken over historische problemen”. Global Times schrijft:” Noch China noch Zuid-Korea zijn van plan Japan te brandmerken voor de wreedheden uit het verleden, en Japan zou beter zijn paranoia laten varen om geen ongenade meer naar zich toe te trekken. Noordoost Azië moet samenwerken om het probleem eens en voor altijd op te lossen”.
Bronnen: BBC, Global Times, China.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *