Politie verhindert manifestaties voor internationale vrouwendag

Net vóór het weekend is een tiental vrouwen opgepakt die op verschillende plaatsen in China ter gelegenheid van Wereldvrouwendag acties wilden organiseren tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer.

De gewraakte stickers

De gewraakte stickers


De bedoeling van de vrouwen was  de aandacht op seksuele intimidatie te trekken door  zoveel mogelijk stickers te plakken op voertuigen. Ze werden ondervraagd en zondagavond was er nog een vijftal niet vrijgelaten in Beijing, Guangzhou, Shanghai en Hangzhou. Het nieuws werd bekend gemaakt op Weibo, het Chinese alternatief van Twitter, en dan opgepikt door Weiquanwang, een Chinese mensenrechtenwebsite. Meteen schoot in de VS ook het China Human Rights Defenders in actie met een petitie. Alle personen hebben banden met Yirenping, een vereniging met verschillende kantoren in China die opkomt voor de rechten van hepatitispatiënten, hiv/aidslijders en gehandicapten. Onder hen Li Tingting, een studente die in 2012 bekend werd door acties voor meer openbare vrouwentoiletten in Beijing. Ook de stichtster en voorzitster van het Hangzhou Women’s Center is erbij betrokken.
De advocaat van de drie vrouwen die in Beijing opgepakt werden verklaarde dat de politie geen uitleg wilde geven. Hij vraagt zich af waarom de overheid die expliciet vrouwenrechten ondersteunt deze activisten oppakt. China organiseerde in 1995 de vierde Internationale Vrouwen Conferentie en ondertekende de daaruit voortkomende Verklaring van Beijing. Het oppakken van de vrouwen op verschillende plaatsen lijkt een gecoördineerde actie om de geplande manifestaties te verhinderen. Een van de vrouwen werd vrijgelaten nadat ze de stickers voor de manifestatie aan de politie had overhandigd. De vorige jaren hadden acties op de internationale vrouwendag plaats zonder problemen.
Buitenlandse media maken geen melding van banden tussen deze vrouwengroep en bewegingen van dissidenten. Wel suggereren ze een band met verscherpte ordehandhaving ter gelegenheid van de jaarlijkse zitting van het parlement. Zaterdag werd in de marge van de parlementaire zitting nog een persconferentie gehouden over gendergelijkheid en vrouwenrechten. Chinese media maken zoals gewoonlijk geen melding van de feiten zolang er geen officiële verklaring van het gerecht of de politie is.
Bronnen: New York Times, Guardian

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Politie verhindert manifestaties voor internationale vrouwendag

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar