Milieuprotest in Kunming houdt aan (upd)


In het zuidwestelijke Kunming zijn voor de tweede keer in enkele weken betogingen gehouden tegen de geplande bouw van een paraxyleen fabriek in de naburige stad Anning.

 naamloosDe paraxyleen productie unit maakt deel uit van een geplande olieraffinaderij die verder ook benzine, diesel en kunstmest zou produceren. De betogers vrezen lucht- en waterverontreiniging. Paraxyleen of PX is mogelijks kankerverwekkend. De betogers willen de fabriek niet zo dicht bij de grote stad Kunming en vragen dat het milieueffect rapport bekend gemaakt wordt.
Het aantal betogers loopt volgens de schattingen uiteen van enkele honderden tot ongeveer 2.000. De politie liet betijen. Viceburgemeester He Bo probeerde aan de betogers het project beter uit te leggen maar moest zwijgen wegens protest. De overheid zegt dat de raffinaderij aan alle veiligheidsvoorschriften zal voldoen en een sleutelproject is voor de lokale economie. Op 4 mei was er al een gelijkaardig protest.
Twee jaar terug waren er in het noordoostelijke Dalian ook al protesten die leidden tot de tijdelijke sluiting van een PX plant. In Sjanghai is zeer recentelijk een project voor een fabriek van lithiumbatterijen afgeblazen.
In de Chinese pers, waaronder de Engelstalige Global Times, wordt het protest vermeld. Het Hongkong blad Ming Pao meldt wel dat bepaalde websites over het incident geblokkeerd zijn.

(Bron: BBC)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *