China en Griekenland goede vrienden


Tijdens het bezoek van de Griekse premier Samaras aan Beijing zijn verschillende samenwerkingsovereenkomsten  ondertekend als blijk van China’s steun aan het herstel van Griekenland.

AfbeeldingDe nieuwe overeenkomsten betreffen handel, investeringen, zeetransport en landbouw. De handel tussen beide landen bedroeg 3,38 miljard dollar in 2012; de Chinese premier hoopt die tegen 2015 te verdubbelen. Meer samenwerking is vooral gewenst in nieuwe energieën, zeetransport en toerisme. Premier Li bedankte de Grieken nog voor hun hulp bij de evacuatie van 15.000 Chinezen uit Libië per boot naar Kreta in 2011.Griekenland neemt in 2014 het voorzitterschap van de EU over en premier Li hoopt dat het dan een positieve rol kan spelen, zeker in het licht van de recente antidumping en antisubsidie acties van de EU Commissie. De Griekse premier nodigde Chinese firma’s uit meer te investeren in zin land.
Premier Samaras zal vijf dagen in China blijven. In Hangzhou zal hij het Wereld Cultureel Forum bijwonen. In de Griekse delegatie zitten naast de premier ook nog de ministers van buitenlandse betrekkingen, van toerisme, van ontwikkeling en van de handelsvloot, plus een zestigtal ondernemers. De minister van Transport maakte bekend dat de Chinezen 142 schepen mogen bouwen voor Griekse scheepseigenaars. Het zou gaan om meer dan 60% van hun totale bestellingen.
Chinese experts denken dat het huidige privatiseringsproces in Griekenland nieuwe kansen voor Chinese ondernemingen kan meebrengen. (bron: China daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *