Premier Rutte en staatssecretaris Mansveld naar China (upd)

De Nederlandse minister-president Rutte brengt van 24 t/m 29 maart 2015 een bezoek aan China. Hij wordt hierbij vergezeld door staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Zij is in China van 23 t/m 27 maart. Aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter De Boer reist een delegatie van ruim 70 Nederlandse bedrijven mee.

rutexjp

Eerder bezoek Rutte bij Xi Jinping


De bedrijvenmissie richt zich op de steden Shanghai en Shenzhen. Staatssecretaris Mansveld bezoekt daarnaast ook Beijing. Met bedrijfsbezoeken, handelsdiners en bijeenkomsten met ondernemers worden contacten tussen Nederlandse en Chinese bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept. Tijdens de ontmoeting met president Xi Jinping en marge van het Boao Forum staat de verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en China centraal.
Nederland behoort tot de top drie van Europese handelspartners van China. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 44 miljard euro. Op dit moment zijn al ruim 1000 Nederlandse bedrijven actief in het land. De Chinese economie groeit nog steeds en ook de Nederlandse economie groeit weer. Er liggen grote kansen voor Nederlandse bedrijven in China en voor Chinese bedrijven in Nederland.
Staatssecretaris Mansveld begint haar bezoek aan China in Beijing. Op maandag 23 maart spreekt zij daar met de minister Chen Jining van Milieu over onderwerpen als luchtkwaliteit, bodemsanering en afval. Zij tekenen een samenwerkingsovereenkomst waarin ook afspraken staan hoe Nederland China gaat helpen met de verbetering van de luchtkwaliteit. Aan het eind van de middag opent de staatssecretaris een internationaal symposium over klimaat. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers gaan hier met elkaar in debat over hun inzet in aanloop naar de klimaattop in Parijs eind 2015. Dinsdagochtend 24 maart gaat staatssecretaris Mansveld in gesprek met een afvaardiging van het Chinese klimaatbureau en met minister Jiang Daming van ruimtelijke ordening. Aansluitend wordt een overeenkomst getekend voor uitwisseling van kennis over duurzame ruimtelijke planning en landgebruik.
Het programma van minister-president Rutte start woensdag 25 maart in Shanghai. Samen met staatssecretaris Mansveld heeft hij hier een ontmoeting met de burgemeester Yang Xiong van Shanghai. Aansluitend spreekt de minister-president met Nederlandse en Chinese ondernemers op het gebied van agrofood en innovatie bij het seminar ‘Power of Cooperation. Past, Present en Future’. Daarna ontmoeten minister-president Rutte en staatssecretaris Mansveld alle Nederlandse deelnemers aan de bedrijvenmissie tijdens een startbijeenkomst. De dag wordt afgesloten met een handelsdiner met het Nederlands en Chinese bedrijfsleven. Hier worden diverse contracten en overeenkomsten ondertekend.
Donderdagochtend 26 maart spreekt minister-president Rutte tijdens een ontbijtsessie met startende Nederlandse ondernemers in Shanghai. Staatssecretaris Mansveld is aanwezig bij de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst van KLM met Chinese partners. Aansluitend zijn Rutte en Mansveld aanwezig bij een rondetafelbijeenkomst met CEO’s van Nederlandse en Chinese bedrijven en vertegenwoordigers van Chinese autoriteiten, onder leiding van VNO-NCW voorzitter De Boer. Na deze bijeenkomst bezoeken Rutte en Mansveld twee Nederlandse bedrijven met een sterke positie in China, Philips en Vanderlande. Aan het eind van de middag vliegen zij door naar Shenzhen waar zij in de avond een handelsdiner bijwonen. Ook hier worden diverse contracten en overeenkomsten ondertekend tussen het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven.
Minister-president Rutte start vrijdagochtend 27 maart met een gesprek met Nederlandse ondernemersRutte-Peking- die actief zijn in de maakindustrie en handel. Aansluitend opent hij het ‘Matchmaking Forum’ waar contacten worden gelegd tussen Nederlandse en Chinese bedrijven. Daarna bezoekt minister-president Rutte het hoofdkantoor van het Chinese telecombedrijf Huawei. Dit is een van de grootste Chinese bedrijven in Nederland. Staatssecretaris Mansveld brengt op dat moment een bezoek aan het afvalbedrijf Shenzhen Energy Enviromental Engeneering SEEE. Hiermee sluit zij haar bezoek aan China af.
Minister-president Rutte heeft aan het begin van de middag een lunchbijeenkomst met burgemeester Xu Qin van Shenzhen. Hier worden verschillende Nederlands-Chinese samenwerkingsprojecten gepresenteerd. Aansluitend bezoekt hij het Chinese bedrijf DJI Technology, een van de grootste fabrikanten van onbemande vliegtuigen voor gebruik in onder andere de landbouw- en energiesector. Aan het einde van de middag spreekt de minister-president met experts op het gebied van genetisch onderzoek. Het bezoek aan Shenzhen wordt afgesloten met een evaluatie met alle deelnemers aan de Nederlandse bedrijvenmissie. Minister-president Rutte neemt hierna afscheid van de bedrijvendelegatie en vliegt naar Hainan voor het Boao Forum.
Het Boao Forum is een jaarlijkse bijeenkomst waar regeringsleiders, bedrijven, internationale experts en wetenschappers elkaar ontmoeten om de samenwerking binnen en met de Aziatische regio te bevorderen. Bij de plenaire opening op zaterdag 28 maart zal minister-president Rutte een toespraak houden. Daarnaast staan die dag diverse bilaterale ontmoetingen gepland, onder wie met de Chinese president Xi Jinping.
RuG-visit-photo2De Nederlandse commissaris voor buitenlandse investeringen, Jeroen Nijland, heeft aan Xinhua een interview toegestaan. Staatsecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en haar Chinese collega Chen Jining hebben afgesproken hoe Nederland gaat bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in China. In het nieuwsbericht van de Nederlandse Rijksoverheid heet het Nederland helpt mee aan schonere lucht in China.
De Rijksuniversiteit Groningen heeft al eerste Nederlandse universiteit een campus in China, zie http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/25/rug-opent-als-eerste-nederlandse-universiteit-campus-in-china/#
Premier Rutte heeft aan president Xi Jinping meegedeeld dat ook Nederland stichtend lid wil worden van de AIIB. Daarmee kan het land deelnemen aan de besprekingen die leiden tot de oprichting van de bank. Minister van Financiën Dijsselbloem heeft daarover al een brief geschreven naar de voorzitter van de Tweede kamer . Rutte krijgt een warm onthaal in China. Hij is er zelfs enigszins beduusd van.
Bron: rijksoverheid.nl, NRC.nl

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *