Boao 2015: sterk pleidooi voor vreedzame samenwerking in Azië?

Het Boao Forum for Asia (BFA) 2015 wordt gehouden van donderdag 26 maart tot en met zondag 29 maart in de Zuid-Chinese kustprovincie Hainan. Het centrale thema is dit jaar de toekomst van Azië als een ‘gebied op weg naar een gemeenschappelijke bestemming’ (‘community of shared destiny’). De panelgesprekken zullen daarnaast ook algemene mondiale kwesties behandelen.  

BFA videoDe jaarlijkse bijeenkomst is niet-gouvernementeel en heeft geen winstoogmerk. Wat ze dan wel is en doet? Een discussieforum zijn voor politieke leiders, de zakenwereld en de academische wereld. In bepaalde opzichten bestaat er een gelijkenis met het World Economic Forum in Davos. Het voornaamste verschil is dat de meeste deelnemers aan het BFA uit Aziatische landen komen en dat gastland China een grote inbreng heeft. Zo zal president Xi Jinping op zaterdag een belangrijke toespraak houden. Onderwerpen die de Chinese regering nauw aan het hart liggen domineren de agenda van de meer dan 70 officiële debatten en presentaties over macro-economie, regionale samenwerking, industriële en technologische hervormingen en politieke en sociale problemen. Waarnemers kijken uit naar de uitwisseling van meningen over het project van de Nieuwe Zijderoutes en over de vreedzame samenwerking tussen China en zijn buurlanden en tussen Azië en de rest van de wereld.

Topdagen

BFADie meest spannende agendapunten komen op zaterdag en zondag ter tafel. Zaterdag geeft Xi Jinping zijn keynote speech als inleiding op de plenaire vergadering over ‘De Nieuwe toekomst van Azië: samen op weg naar een gemeenschappelijke bestemming’. De deelnemers zijn dan onder andere presidenten of toppolitici van Indonesië, Nepal, Sri Lanka, Oeganda, Zambia, Maleisië, Qatar, Saudi-Arabië, Rusland, Kazachstan, Armenië, Australië, Zweden, Oostenrijk en Nederland. Daarna volgen er gesprekken over de Maritieme Zijderoute, over de samenwerking tussen China en ASEAN, de VS, Rusland en de EU en over de beleidsvoornemens van de nieuwe Indiase regering. De spectaculaire internationale entree van twee banken waarin China een invloedrijke partner is, wordt onder de loep genomen in een vergadering over de AIIB en de New Development Bank (ook bekend als de BRICS Bank). Zondag ligt de nadruk op hoe landen als Japan en China zelf (onder andere samen met ‘de afgescheurde provincie’ Taiwan) een einde zouden kunnen maken aan de Koude Oorlog in de regio Asia Pacific, en meer bepaald in de Zuid-Chinese Zee. Misschien mogen de deelnemers dan vuurwerk verwachten van die andere prominente Chinese politieke figuur: coming woman Fu Ying, de diplomaat die sinds vorig jaar het Comité Buitenlandse Zaken leidt van het Nationale Volkscongres. De meest bekende figuren die van over de hele wereld, maar vooral China zelf, naar de tropische badstad Boao zullen komen, zijn die welke de zitting met Xi Jinping zullen bijwonen. Het gewicht van de 230 andere voornaamste gasten is echter ook niet mis. Een kijkje op de webpagina met hun portret kan verhelderend zijn, vooral voor wie de proef doet om na te gaan wie van de Chinese deskundigen en adviseurs bij ons bekend zijn.

Aperitief

E 11Vandaag gaat het forum vooral over bankprojecten voor het platteland en de landbouw, en internetbankieren, over de strijd tegen corruptie en de heropleving van de gemengde economie. Ook de jonge generatie in de hedendaagse veelvormige maatschappij, van de elite tot onderste lagen, komt aan bod. De eerste bijdragen betreffende de Zijderoutes worden geleverd door vooraanstaanden uit de mediawereld die met elkaar zullen praten over hoe (en of) ze een consensus zullen bouwen rond dat door Beijing gepromote project. Er wordt ook een aantal rapporten gepresenteerd dat studiegroepen van het Boao Forum for Asia samenstelt tussen de jaarlijkse zittingen door. Een voorbeeld is het Boao Forum for Asia (BFA) Emerging Economies Development Report 2015 , over de stand van zaken in de 11 landen die het BFA sinds 2010 als de E11 van opkomende landen  aanduidt (de BRICS natuurlijk en verder de G20 leden Argentinië, Indonesië, Zuid-Korea, Mexico, Saudi-Arabië en Turkije).
De werkzaamheden zijn als het ware van uur tot uur te volgen op http://english.boaoforum.org/.
China heeft het BFA de afgelopen weken enigszins voorbereid door een charmeoffensief in de richting van een aantal landen in de regio.
India
http://www.bbc.com/news/world-asia-32028958
http://news.xinhuanet.com/english/2015-03/23/c_134090829.htm
Japan
http://www.bbc.com/news/world-asia-31957664
http://news.xinhuanet.com/english/2015-03/23/c_134090871.htm
http://news.xinhuanet.com/english/2015-03/23/c_134090751.htm
Thailand
http://news.xinhuanet.com/english/2015-03/24/c_134094169.htm
Rusland
http://news.xinhuanet.com/english/2015-03/23/c_134090583.htm
Indonesië
http://news.xinhuanet.com/english/2015-03/22/c_134086438.htmhttp://www.scmp.com/news/asia/article/1746628/widodo-aims-use-china-visit-boost-ties-and-seek-details-maritime-silk-road
en op twee speciale webpagina’s:
over de regio Azië Pacific
http://www.xinhuanet.com/english/asiapacific/china_asia.htm
over de zijderoutes
http://en.ce.cn/subject/2015/obor15/index.shtml
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *