Minsheng investeert £1 miljard in ex-Royal Albert Dock

Het grootste Chinese privé-investeringsfonds China Minsheng Investment is van plan £1 miljard te investeren in het ABP-project om het voormalige Royal Albert Dock te ontwikkelen tot het derde Londens financieel centrum waarin onder meer Chinese bedrijven zullen onthaald worden.

xuweipingdock

Xu Weiping en zijn plannen


We hadden het eerder over de plannen van de vrij onbekende ontwikkelaar Advanced Business Park (ABP) om in London het voormalige Royal Albert Dock nabij de luchthaven te ontwikkelen tot een nieuw Canary Wharf. Stichter en baas Xu Weiping van ABP kreeg de steun van Londens burgemeester Johnson omdat het 20.000 banen zou opleveren voor de lokale economie en £6 miljard. Dit project wordt nu behoorlijk geloofwaardiger doordat China Minsheng Investment beloofd heeft om £1 miljard te pompen in het project dat ook Chinese bedrijven wil aantrekken. Daardoor wordt het de grootste investeerder in het project.
chinaminshenginv

Oprichting China Minsheng Investment vorig jaar


Minsheng Investment werd vorig jaar opgericht, heeft 50 miljard yuan activa waaraan 59 sterke privéfirma’s bijdragen. Volgens CEO Li Huaizhen is de investering strategisch belangrijk als eerste stap in het betreden van de Europese markt. Hoewel Minsheng Investment beweert niets te maken te hebben met Minsheng Bank wordt de nieuwe investeringsmaatschappij toch geleid door voormalig voorzitter Dong Wenbiao van Minsheng Bank. ABP had altijd gezegd dat Chinese banken twee derden van de investering zouden financieren en dat de rest uit zijn zak zou komen. Een programma van het Britse Channel 4 vond in november een band tussen ABP en het agentschap van Johnson Partners dat investeringen in Londen wil promoten.

Vastgoed

De Chinese investeringen in het buitenland stegen vorig jaar met 14 % tot $ 103 miljard. Veel daarvan gaat naar vastgoed. Te Londen betaalde Ping An Insurance in januari £ 260 miljoen voor het Tower Place kantoorgebouw na haar koop van het Lloyds gebouw in juli 2013 tegen £260m. Concurrent China Life Insurance telde in juni £ 795 mijoen neer voor een gebouw nabij de Canary Wharf terwijl Taikang Life Insurance Milton Gate wil opkopen tegen £ 198 miljoen. Te New York wordt verwacht dat Anbang Insurance $ 1,95 miljard betaalt voor het historische Waldorf Astoria hotel terwijl Soho-medestichter Jiang Xin in 2013 een groep investeerders leidde naar een het nemen van een aandeel van 40% te nemen in het General Motors gebouw aan het de zuidoostelijke hoek van Central Park.
Bronnen: Financial Times, Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar