Smoglaag bedekt Centraal- en Oost-China (upd)

Smog bedekt grote delen van Oost-China. In de hoofdstad Peking is de hoeveelheid fijn stof ver boven de toelaatbare hoeveelheid gestegen. Ook in andere delen van China werden vluchten uitgesteld of afgelast en autowegen gesloten.
smogPekings lucht is duidelijk erg vervuild want het fijn stof van 2,5 micro diameter bereikte zaterdag het cijfer 470-490 micrgr/m3. De VS-ambassade mat zelfs 800 microgram/m3. Al Jazeera citeert Zhou Rong van Greenpeace die de vervuiling als de ergste ooit bestempelt. Zware mist verhindert ook de zichtbaarheid in andere regio’s gaande van Hebei, Tianjin, Shandong, Henan, Jiangsu, Anhui, Jiangxi tot Hubei. Gisteren werden 63 vluchten in Qingdao afgelast of uitgesteld en dit betrof 5000 passagiers. Zondagmorgen werden 25 vluchten afgelast op de luchthaven van Peking maar ook in andere provincies werd de luchtvaart gehinderd met soms een zichtbaarheid op de landingsbanen tot 100 meter. Henan heeft 8 snelwegen gesloten omdat de zichtbaarheid te gering was. Ook Jiangxi sloot autowegen en schrapte tientallen vluchten.
Volgens gegevens van leefmilieu tonen de provincies Hebei en Henan de meest vervuilde lucht met de 4 steden Handan, Baoding en Shijiazhuang in Hebei en Zhengzhou in Henan als de toppers onder 120 gemeten steden. De luchtvervuilingsindex in de 4 steden bereikte 500, wat het maximum is. Alles boven 100 betekent vervuilde lucht. In Peking heeft de dienst leefmilieu de bewoners afgeraden langdurig buiten te blijven. Milieuactivisten wijzen er op dat wanneer de index de 300 overschrijdt, kinderen en studenten niet in groep mogen smog2georganiseerd worden. Dit werd de scholen echter wel bevolen van zondag tot dinsdag zoals in de districten Tongzhou, Miyun, Daxing, Mentougou en Fangshan. De bouw werd gestopt op 28 sites en 54 bedrijven zoals Hyundai moesten hun uitstoot met 30% verminderen . 14 inspectieteams werden naar de districten en kantons gestuurd voor de controle op de naleving. Het weer zou aanhouden tot woensdag volgens de meteorologische diensten. De ziekenhuizen zien duidelijk meer patiënten met ademhalingsproblemen: naar verluid zouden in totaal 1000 baby’s en borelingen moeten opgenomen worden. De winkels zien hun verkoop van gezichtsmaskers en luchtfiltertoestellen stijgen terwijl een paar Ngo’s gratis maskertjes uitdelen.
Bron: SCMP, China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.