De sociale stand van zaken 29

Werknemerspensioenen verhoogd
pensions–Voor de negende maal op rij worden de werknemerspensioenen verhoogd. Het gaat om een verhoging met 10% of ongeveer 170 yuan per persoon. Van 2005 tot 2012 verhoogden deze pensioenen al van 700 yuan tot 1721 yuan. Het is naar verluidt de bedoeling om de kloof met de regeringspensioenen van de ambtenaren die veel hoger liggen, te verminderen. Ook wordt gedacht aan een automatisch indexsysteem.
Migrantenprotest tegen achterstal lonen
migrtknees-Duizenden migranten knielden rond de centrale square van Fuping (Shaanxi) om de regering te vragen te bemiddelen in een loongeschil. Hun bedrijf weigert 2500 arbeiders 60 miljoen yuan te betalen na hun werk, aldus de website Nanfang Fazhi. De werkers die uit verschillende provincies kwamen, begonnen te werken in oktober 2011 en zijn sindsdien niet betaald. Het bedrijf beweert dat het de onderaannemer is die weigert te betalen. Het hoopt dat het bestuur hen uit de nood kan helpen om de periode van het Chinees Nieuwjaar te overbruggen.
Groter risico op kanker
Een op vijf personen die 74 worden, riskeren kanker te krijgen volgens het 2012 Cancer Registry Annual Report. Dit komt neer op een dode elke vijf minuten ofwel 2,7 miljoen doden per jaar. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van 72 kankerpreventiecentra in 24 provincies. China’s cijfer ligt lager dan in ontwikkelde landen als VS, EU en Australië, maar wel hoger dan in ontwikkelingslanden. Het rapport toont aan dat long-, maag-, lever en darmkanker het meest voorvallen. Schildklierkanker groeit het sterkst. Patiënten ouder dan 60 vertegenwoordigen 63 % van de overlijdens. China Daily
Betere zorg voor achtergelaten kinderen
leftbehind22 miljoen kinderen blijven thuis alleen of met grootouders achter terwijl hun migranten-ouders werken in de steden. Een recente circulaire van het ministerie van onderwijs wil dat alle kinderen onder 16 die achtergelaten worden, vooreerst geregistreerd worden zodat er een garantie is dat ze opgevoed worden. Voogden die de kinderen niet naar school sturen, kunnen worden gestraft. De circulaire roept de lokale besturen ook op gezonde en voedzame maaltijden te verschaffen aan de landelijke leerlingen. China Daily
Aardverschuiving Yunnan: 46 doden
rescueEen aardverschuiving deed zich vrijdagavond voor in het dorp Gaopo uit het kanton Zhenxiong (Yunnan) dat 550 km ten noordoosten ligt van Kunming. 46 bewoners werden levend begraven. Een werkgroep van de regering leidt de reddingswerkzaamheden met 1000 redders. Op een dag waren er op Sina Weibo 400.000 posts over de ramp. 57 andere bedreigde gezinnen uit de nabijheid werden opgevangen in scholen en tenten. 10 miljoen noodhulp werd vrijgemaakt samen met 230 tenten, 300 dekens, vesten, voedselpakketten en mineraalwater.
Meer centra drugontwenning
Minister van Justitie Wu Aiying wil de capaciteit van de drugontwenningscentra verhogen. Sinds 2006 hebben de 25 centra al meer dan 51.000 verslaafden opgevangen. Het gaat om centra voor personen die vrijwillig willen ontwennen. De ernstige verslaafden worden door de politie opgesloten voor twee jaar en gedurende de laatste 4 jaar telde China 922.000 personen in deze categorie. China Daily.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *