Moderne tijden bieden traditionele geneeskunde meer mogelijkheden

Uit onderzoek blijkt dat het leeuwenaandeel van de Chinese bedienden gezondheidsproblemen heeft en dat 90 % van hen daar iets wil aan doen. Een enorme opportuniteit voor ons, zegt de traditionele Chinese geneeskunde die eerder preventief dan curatief werkt.
Het onderzoek bij de bedienden werd uitgevoerd door de privéfirma Ciming Health Checkup Management. Uit het onderzoek bleek dat 80 % van hen die tussen 20 en 45 zijn, slaapproblemen kent. Andere klachten die dagelijkse kost worden  zijn nek- schouder of rugpijn, neusontsteking, stoornis ingewanden…Toch willen 92 % van hen er iets voor betalen om dit tegen te gaan. Een grote potentiële markt voor de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) aldus stichter Liang Dong van Z’an kliniek, een praktijk voor TGC aan de Global Times.
Het twaalfde vijfjarenplan voorziet dat de sector jaarlijks met 12 % zou groeien: dit betekent een toename van de omzet die 320 miljard yuan bedroeg in 2010 tot 559 miljard in 2015. Volgens Yao Yao van idangui.com die TGC-opleidingen geeft, valt de interesse voor cursussen best mee. Ook de Z’an kliniek die net een jaar bestaat, had zijn 100 miljoen yuan oorspronkelijke investeringen terugbetaald op een kwartaal. Hoewel nu nog investeringen worden verricht, zal de praktijk vanaf volgend jaar winst maken. Blijkt dat de bedienden sterk geïnteresseerd zijn hun manier van leven preventief te veranderen en hierbij biedt de TCG wegen aan om het immuniteitssysteem van het lichaam te verbeteren. Zelfs het westers bedrijf Nestle ruikt de opportuniteit want de multinational tekende op 28 november een akkoord met de geneesmiddelenfirma Meditech van tycoon Li-Ka-shing
De regering heeft ook meer interesse voor TCG in het buitenland waargenomen en steunt initiatieven in die richting. Onderdirecteur Wang Guoqiang van het TCG-Bestuur vertelt dat al 96 overeenkomsten met andere landen gesloten werden. Naar verwachting zullen er tegen 2015 10 joint-ventures opgericht worden die diensten verlenen in de diverse continenten. Meer dan 160 landen laten TCG al toe. China’s grootste producent van traditionele geneesmiddelen Tongrentang is van plan haar 69 buitenlandse winkels tegen 2015 op te trekken tot 100. Ook de Z’an kliniek denkt aan uitbreiding in het buitenland. Voor het zover is moeten nog heel wat regelgevende problemen worden opgelost want de filosofie van de Chinese geneeskunde verschilt totaal met deze van de westerse. Zo zijn de Chinese diploma’s vaak in het buitenland niet erkend. Omgekeerd is het systeem in China ook niet altijd sluitend want er werden al misbruiken ontdekt en dit zal in de hand gewerkt worden als meer geld vloeit naar de sector. Een TCG dokter moet echter heel wat tijd en energie aan opleiding besteden en hij moet ook meer om de patiënt bezorgd zijn dan om geld.
Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Moderne tijden bieden traditionele geneeskunde meer mogelijkheden

  1. In het voorjaar van 2011 ben ik in Xi’an behandeld voor netelroos. De arts paste in twee sessies acupunctuur toe en ik kreeg kruiden poeders mee en dieetvoorschriften (vegetarisch eten, geen koffie, thee of alcohol). Na een dag of vier was ik weer opgeknapt. Ik kon de behandeling door een kennis op video laten zetten.
    http://www.youtube.com/watch?v=wWaJvSbV_OI&list=UUOwo7MpXSGZXThp8Evmavkw&index=14
    Toen ik de video bij thuiskomst aan mijn huisarts liet zien, zei hij dat de westerse geneeskunst bij zo’n ernstig geval van netelroos waarschijnlijk prednison had voorgeschreven. Blij dat ik daarom op de traditionele Chinese manier behandeld ben.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *