Na 5 jaar 30 miljard m³ water van zuiden naar het noorden omgeleid

Sinds op 12 december 2014 water uit het zuiden naar het noorden omgeleid werd, stroomden 30 miljard m³ water noordwaarts en dit kwam 120 miljoen personen ten goede. Het project betekent een levensader voor 40 grote en middelgrote steden en 250 rurale arrondissementen.

Het was op 12 december 6 jaar geleden dat het water afkomstig uit het Jangtse bekken begon te vloeien naar het waterarme noorden. Tot 100.000 personen werkten aan de bouw van het kunstwerk en dit gaf het bnp jaarlijks een duwtje met 0,12% elk. De eerste fase van het oostelijke en het centrale gedeelte van de routes hebben het noorden al 30 miljard m³ water geleverd. Volgens vice-minister van Water Resources Jiang Xuguang kwam dit rechtstreeks ten goede aan 120 miljoen personen. Voor 40 steden en 260 rurale kantons is dit een heuse levensader.

Water van Danjiangkoudam naar Beijing (Foto Xinhua)

Naar Beijing werden 5,2 miljard m³ water van het Danjiangkou reservoir in Hubei overgeheveld waarvan de 12 miljoen bewoners hebben geprofiteerd. In Tianjin komt het water dat in alle 14 stedelijke districten gebruikt wordt uit de Hanjiang rivier, een bijrivier van de Jangtse.

Uit de gegevens blijkt dat de routes ook landbouw en nijverheid in de ontvangende steden ten goede kwamen à rato van 100 miljard yuan per jaar. In de gebieden rond de kanalen werden overigens veel vervuilende fabrieken gesloten. Volgens Jiang werd het water van 30 rivieren langs de centrale route bijgevuld en breiden de stadsmeren en vochtige gebieden uit.

Daar bovenop is het niveau van het grondwater gestegen. In Beijing werd 70% van het omgeleide water geleverd voor de waterbedrijven. Het overige gedeelte diende ook voor de verhoging van het grondwater, voor reservoirs, rivieren en meren. Eind oktober bedroeg de gemiddelde diepte van het grondwater in Beijing’s vlakke gebieden 22,78 meter of 2,88 meter meer dan de gemiddelde diepte voor de aanvang van het project.

Terwijl het westelijke en gecompliceerd project zich nog op de tekentafel bevindt, is het duidelijk dat het project een strategische infrastructuur blijft om het water beter te verdelen, de socio-economische ontwikkeling te stimuleren en ook het leven van de bevolking te verbeteren.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *